facebooktwittermail d

Stor förlust för Arla i Ryssland

Det är dyrt för bondeägda Arla att hålla sig kvar i Ryssland under importstoppet. Förlusten i det ryska dotterbolaget var i fjol en halv miljon svenska kronor i veckan. Det visar unika siffror som ATL tagit fram. Nu lovar dock ansvarig chef att Arla från och med denna månad går med vinst igen.

Arla Foods brukar säga att bolaget förlorat cirka 1,2 miljarder svenska kronor under förra året i förväntad försäljning på att Ryssland förbjöd import av mejerivaror från EU för drygt två år sedan. Däremot har Arla inte sagt ett knyst om i fall den verksamhet som fortfarande bedrivs i dotterbolaget Arla Foods Artis LLC går med vinst eller förlust.

Men för ryska myndigheter måste bolaget berätta.

ATL har tagit del av årsredovisningar för 2013, 2014 och 2015 (se fakta och grafik) via Rysslands ledande leverantör av affärsdata.

Importera mejerivaror

Under 2013 omsatte Arla Foods Artis motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor på att importera mejerivaror från väst tillverkade på mjölk från bland annat svenska och danska Arlabönder.

Affärerna gick utmärkt. Rörelseresultatet gav en vinst på 79,7 miljoner svenska kronor.

2014 fortsatte exporten att blomstra. Men den 7 augusti förvandlades succéåret till ett krisår när Ryssland införde embargo mot import av vissa livsmedel. Rörelseresultatet blev blygsamma 8,6 miljoner svenska kronor. Efter skatt och finansiella poster gav det en förlust på knappt en miljon kronor.

Men Arla ville inte lämna Ryssland. I väntan på att embargot hävs fick underleverantörer tillverka Arlaprodukter på rysk mjölk eller importerade råvaror från länder utan embargo.

Kan säga nej

– Vi kan inte säga nej till 143 miljoner konsumenter, sa Arlas dåvarande chef för Rysslandsaffärerna Hans Christensen i en intervju med ATL i december 2015.

– Vi tror på den här marknaden på lång sikt. Vi ser det här bara som ett gupp i vägen.

Hans Christensen ville då inte svara på om Arla tjänade pengar på tillverkningen i Ryssland.

Men den årsredovisning som nu publicerats i Ryssland visar att det blev dyrt att stanna kvar. Trots att omsättningen i rysk valuta nådde upp till hälften av vad den var under succéåren, gav 2015 en rörelseförlust på 26,5 miljoner kronor.

Christensen lämnade arbetet

Vid Arlas omorganisation i februari 2016 fick Hans Christensen lämna sitt jobb. I dag är Finn Hansen, som tidigare satt i koncernledningen, ansvarig för bland annat Ryssland. Han tycker inte att priset för att stanna kvar varit för högt.

– Siffrorna du nämner kan mycket väl motiveras. Vi visste att 2015 skulle bli det tuffaste året av dem alla. Men med det gjort så stärker vi vår närvaro och våra muskler så vi är redo den dag som embargot lyfts, säger Finn Hansen.

Han bekräftar att 2015 var ett förlustår, men vill inte diskutera nivån på förlusten.

Och i år ser det bättre ut, säger han:

– Första halvan av 2016 har vinsten ökat med ungefär 15 procent jämfört med första halvan av 2015.

– Jag tänker inte gå in på några detaljer men från och med nu kommer vi att vara lönsamma i Ryssland.

Från och med nu i oktober?

– Ja. Nu har vi hittat balansen och vi är övertygade om att vi under åren vi har framför oss kommer att ha ett positivt rörelseresultat, även om embargot blir kvar som det är.

Läs mer om Arla i fredagens utgåva av ATL.

Arla i Ryssland efter embargot

Ryssland införde embargo mot import av mejerivaror från EU, USA, Norge, Australien och Kanada den 7 augusti 2014 som ett svar på sanktionerna mot Ryssland efter landets olagliga annektering av Krim i Ukraina.

Arla har uppgett att omsättningen 2015 på grund av embargot blev en miljard danska kronor (1,2 miljarder svenska kronor enligt kursen den 31/12 2015) lägre än förväntat.

Koncernens årsredovisning för 2015 anger Arlas totala omsättning i Ryssland till 37,2 miljoner euro. Där ingår enligt Arlas informationsavdelning också viss direktförsäljning, bland annat av ingredienser. Om verksamheten gav vinst eller förlust nämns ingenstans. Men för dotterbolaget Arla Foods Artis LLC har ATL kunnat ta fram både omsättning och resultat ur den årsredovisning för 2015 som bolaget lämnat till ryska myndigheter. Omsättningen var 2 812 071 000 ryska rubel och rörelseresultatet en förlust på 190 864 000 ryska rubel.

Arlas ryska verksamhet bedrivs huvudsakligen genom Arla Foods Artis LLC som till 80,35 procent ägs av svenska Arla Foods Russia Holding AB och till 19,65 procent av tyska Arla Foods Deutschland GmbH.

I januari 2016 ändrades det ryska bolagets namn till Arla Foods LLC.