facebooktwittermail d

Stor flock kvigor på rymmen

UPPDATERAD. Ett 50-tal av de kvigor, som rymde natten till lördagen från en gård utanför Vindeln i Västerbotten, saknades fortfarande på söndagskvällen.

Arkivbild.
Arkivbild.

Att kvigorna rymt upptäcktes på lördagsmorgonen.

- De måste ha blivit skrämda av någonting, det kan vara ett flygplan eller vad som helst, det är svårt att veta, säger lantbrukaren Mattias Nilsson till Västerbottens-Kuriren på lördagen.

Han driver lantbruk tillsammans med sin bror Thomas Nilsson i Kulbäcksliden utanför Vindeln. Nu har de ett drygt arbete framför sig att lokalisera och hämta hem djuren.

- Nu försöker vi organisera en plan för att lokalisera alla djur, och försöka prioritera att hämta dem som har spritt sig ner mot E12, säger Nilsson till tidningen.

Många ställde under helgen upp för att hjälpa till att leta efter de försvunna kvigorna. På lördagseftermiddagen hade 16 av kvigorna återfunnits, varav två fastnat i en myr där räddningstjänsten fick jobba för att få upp dem. På söndagen hittades ytterligare några av de försvunna kvigorna men på kvällen var fortfarande ett 50-tal borta.

Bröderna har tidigare drabbats av att nötkreatur brutit sig ur hagen även om det den här gången handlar om betydligt fler. Tidigare har det tagit upp till fyra veckor innan de fått hem alla rymmaren till gården.