facebooktwittermail

Stor brist på slaktare och styckare

Letar du efter jobb? Se då hit. Kött- och charkföretagen letar med ljus och lykta efter slaktare och styckare.

FOTO: MOSTPHOTOS

När Arbetsförmedlingen i början av året presenterade bristyrken i landet hamnade slaktare och styckare högt upp på listan. Många kött- och charkföretag har mycket svårt att rekrytera personal.

– Hela 23 procent av företagen behöver rekrytera slaktare och 33 procent behöver rekrytera styckare, säger Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen.

Magnus Därth, vd Kött- och charkföretagen.
Magnus Därth, vd Kött- och charkföretagen. FOTO: KÖTT- OCH CHARKFÖRETAGEN

Även om styckare och slaktare är bristyrken finns det få utbildningsvägar. Det finns en lärlingsutbildning vid Komvux i Luleå, det är för närvarande den enda utbildningen i landet. Men är du arbetslös har du möjlighet att söka till Arbetsförmedlingens rekryteringsutbildning.

– Kravet för att gå rekryteringsutbildning är att du är registrerad hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och blir rekryterad av ett företag som vill anställa dig. Då kan vi gå in och ge en utbildning på plats på företaget, säger Annika Råk, som arbetar i projektet ”Mer mat fler jobb” inom Arbetsförmedlingen.

Längden på utbildningen varierar, ju större djur som ska slaktas eller styckas desto längre är utbildningen.

Annika Råk, Arbetsförmedlingen.
Annika Råk, Arbetsförmedlingen. FOTO: ARBETSFÖRMEDLINGEN

– Som exempel har vi en utbildning i nöt som startar snart i Kalmar, den kommer att hålla på i cirka 40-44 veckor. Utbildningarna är individuella och vi utgår från de kunskaper som varje person har och arbetsgivarens behov, säger Annika Råk.

Varför tycker du att arbetssökande ska söka sig till kött- och charkbranschen?

– Det är lätt att få anställning och branschen är stabil. Slaktare och styckare är ett hantverksyrken med stora utvecklingsmöjligheter. Du kan gå vidare och bli linjeledare, arbetsledare eller styckningsmästare, säger Magnus Därth.

Snittlönen 28 900 kronor

• Snittlönen för slaktare och styckare är 28 900 kronor i månaden enligt SCB.

• Under hela arbetsmarknadsutbildningen utgår aktivitetsstöd.

• Mer information om projektet ”Mer mat fler jobb” hittar du på matjobb.se.

Andra bristyrken inom de gröna näringarna enligt Arbetsförmedlingen

• Förare av jordbruks- och skogsmaskiner

• Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur

• Skogsarbetare

• Växtodlare och djuruppfödare

• Trädgårdsanläggare

Det finns regionala skillnader i Sverige, yrkena ovan är bristyrken i de flesta regioner. Via Yrkeskompassen på Arbetsförmedlingens hemsida, arbetsformedlingen.se, kan du se vilka bristyrken som finns i din region.