facebooktwittermail d

Han är bäst i Sverige på maskinmekanik

Snart 20-åriga Mathias Röstberg är Sveriges bästa maskinmekaniker. Under Yrkes-SM fick han felsöka tre stora maskiner och lyckades bäst. Nu väntar EM i Budapest för Östersundssonen som valt ett bristyrke.

Det var hans gamla gymnasielärare som ringde och tyckte att Mathias Röstberg borde ställa upp i Yrkes-SM, som riktar sig till ungdomar som går eller nyligen har gått en yrkesutbildning. Tävlingarna avgjordes i Uppsala och i fredags stod det klart att han är Sverigemästare i grenen maskinmekaniker.

Mathias Röstberg jobbar som maskinmekaniker på Lantmännen Maskin i Östersund. En lärare från gymnasiet anmälde honom till tävlingen.
Mathias Röstberg jobbar som maskinmekaniker på Lantmännen Maskin i Östersund. En lärare från gymnasiet anmälde honom till tävlingen.

Uppgifterna handlade om felsökning av el och hydraulik på en grävmaskin, en hjullastare och en jordbrukstraktor. På varje maskin hade han två och halv timme på sig. Och det var traktorn som var knepigast.

- Jordbrukstraktorn var en Fendt. Det var svårast för jag har hållit på mycket mindre med jordbrukstraktorer. De andra hade jag hyfsad kläm på eftersom jag jobbar med den typen av maskiner till vardags, säger Mathias Röstberg.

Har ett bristyrke

För knappt ett år sedan tog han studenten och han fick jobb direkt på Lantmännen Maskin i Östersund. Där jobbar han främst med Volvos entreprenadmaskiner. Han har valt ett yrke som det är stor brist på och trivs med sitt jobb.

- Det bästa är att jag får jobba så mycket jag vill och jag får styra mycket själv. Och så får jag lösa problem.

Varför valde du att utbilda dig till just maskinmekaniker?

- Det verkade roligast. Först hade jag tänkt rikta in mig på småmaskiner, men det kan jag hålla på med hemma. Det var roligare att göra något annat, säger Mathias Röstberg.

I och med segern i Yrkes-SM har han tagit sig vidare till EM i Budapest som avgörs i september. Inför de tävlingarna kommer han att få en coach och få chans att träna mer. Tills dess får han vänja sig vid att vara Sverigemästare.

- Ja det känns lite udda, men det är så klart kul att vara Sverigemästare. Får väl hoppas på en tårta när jag kommer tillbaka till jobbet, säger han.

Du har ett yrke som det råder brist på. Varför utbildar sig så få till maskinmekaniker, tror du?

- Ja det är stor brist på mekaniker. Kanske vill folk inte ha ett så pass fysiskt arbete. Eller så är det att man blir skitig och smutsar ner sig, men det är så det är.

Nästan 60-tal yrken var med

Yrkes-SM pågick under tre dagar, mellan 25 – 27 april, och nästan 400 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar fick visa upp sina färdigheter inom 59 olika yrken inom vitt skilda branscher. Bland annat utsågs bästa maskinförare, träarbetare, yrkesförare och lastbilstekniker. Men det var knappt några yrken med från skogsbranschen.

- Det är stor brist på alla de här yrkena. Vi hade många uppvisningsyrken i år och målet är att addera fler yrken och göra evenemanget större. Inte omöjligt att vi adderar några yrken till, gärna från skogsbranschen också, säger Jonas Persson, presskontakt för evenemanget till ATL.

Guldmedalj till Mathias Röstberg, silver till Oscar Franzén och brons till Albin Ekström.
Guldmedalj till Mathias Röstberg, silver till Oscar Franzén och brons till Albin Ekström.

LÄS OCKSÅ: Allt fler timmar på mätaren innan affär

LÄS OCKSÅ: Hydrema visar upp nya grävare