facebooktwittermail d

Stor brand på fält – gården räddad med en hårsmån

En stor brand bröt på onsdagseftermiddagen ut på ett fält i skånska Södra Sandby. Med bara några tiotals meters marginal räddades den närliggande gården.

Det var strax efter lunchtid på onsdagen som larmet kom in om en brand på ett vetefält och ett rapsfält i Stora Sandby strax utanför Lund.

– Uppgifterna är lite osäkra ännu, men det är ett antal hektar som har brunnit. Vi har varit på plats med en ansenlig styrka, säger Patric Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd. 

Vinden var ogynnsam och drev elden rakt mot gården i närheten, varpå de boende evakuerades. Räddningtjänsten i samarbete med lantbrukare lyckades till slut få stopp på branden bara 20–30 meter från gården.

– Vi har fått väldigt god hjälp av lantbrukare för att få förhindra att elden spritt sig. Grannskapet har slutit upp och hjälpt till att harva upp brandgator och annat, säger Patric Nilsson.

Orsaken till branden är ännu oklar.

– Det har förekommit uppgifter om att det är en tröska som fattat eld, eller att det varit fråga om gnistbildning, men det är ingenting vi vet säkert ännu, säger Patric Nilsson.

Läs också:

Skulle just börja skörda – nu har tröskan brunnit