facebooktwittermail

Stoppa borrarna – i munnen!

I Sverige finns ett 70-tal arter som äter granbarkborre. Mattias Sparf la till sig själv och sina kollegor på listan genom att servera rostad granbarkborre som tilltugg.

Skrovmål. Om barkborrarna ska ätas rekommenderas giftfria fällor.
Skrovmål. Om barkborrarna ska ätas rekommenderas giftfria fällor. FOTO: SKOGSSTYRELSEN

Till vardags är Mattias Sparf skogskonsulent och skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Östergötland, så de senaste åren har det blivit en hel del granbarkborre i jobbet. Trots det verkar han inte ha fått nog. Vid en personalträff testade han att servera rostad granbarkborre som tilltugg.

– Det är bara att lägga in dem i lite salt och rosta i ugnen i fem – tio minuter, berättade han i samband med Skogsstyrelsens granbarkborrekonferens.

– Jag serverade dem som bastusnack, täckvingarna gav ett trevligt knaster.

Var det gott?

– Jag gjorde två varianter, en med bara salt och en med lite olja. Den med olja blev bättre, säger han.

– De som rostades med lite olja blev bättre än de med bara salt, svarar Mattias Sparf på frågan om granbarkborrarna var goda. FOTO: ULF ARONSSON

Inte ovanlig föda

Att själv äta upp granbarkborrarna kanske inte är lösningen på skogsskadorna, men globalt sett är det inget ovanligt att äta insekter.

Enligt SLU har två miljarder människor insekter på menyn. I Thailand äter man gärna friterade gräshoppor, i Japan betraktas zazamushi, vattenlevande insektslarver stekta i soja och socker, som en delikatess och i Kambodja serveras friterade tarantellaspindlar med vitlök. Även i Danmark, Holland, Frankrike och Storbritannien marknadsförs insekter som syrsor och larver.

Insekter har högt näringsvärde eftersom de innehåller mycket protein, fleromättade fetter och viktiga mineraler. Men för den som vill prova barkborre är det nog säkrats att se till att den fångats i en giftfri fälla.