facebooktwittermail d

Stöd till skogsentreprenörer och kinesisk maskinjätte till Sverige

Nu går ett skogsbolag ut med ett stödpaket till sina skogsentreprenörer och kinesiska maskintillverkaren Sany vill in på svenska marknaden.

FOTO: PRIVAT

Stödpaket till skogsentreprenörer

Sveaskog kommer nu med ett stödpaket till sina skogsentreprenörer. Betalningstiden på fakturorna kommer att tillfälligt förkortas från 30 till 10 dagar. Dessutom ska skogsentreprenörer få använda bolagets kanaler för rekryteringar. Stödpaketet kan byggas på vidare beroende på hur Coronaepidemin utvecklar sig. – Det är viktigt att vi även efter coronapandemin kan fortsätta att bedriva ett hållbart, lönsamt skogsbruk, vilket förutsätter en vital skogsindustri och entreprenörer med överlevnadsförmåga, säger Mats Oja, inköpschef på Sveaskog i ett pressmeddelande.

FOTO: PER ÖSTERMAN

Så många mil kör skogsbilarna

6 442 miljoner tonkilometer. Det var det samlade transportarbetet i skogsnäringen 2018 visar siffror från Skogforsk. Totalt transporterades 71,5 miljoner ton oförädlad skogsråvara, vilket motsvara 79 miljoner m3fub. Den genomsnittliga transporten var 90 kilometer. Skogstransporterna stod för omkring 10 procent av det totala transportarbetet med svenskregistrerade lastbilar.

Vill du ha fler entreprenadnyheter i ditt flöde? Klicka här för att gå med i Facebookgruppen ATL-Entreprenad

FOTO: KUBOTA

Uppdaterade lastare från Kubota

Nu kommer nästa generation av Kubotas R070 och R090 på 4,5 respektive 5 ton. Ny bomdesign har gjort att såväl förarens överblick över redskapen som maskinernas lyftkapacitet förbättrats enligt tillverkaren. För R070 är den på 1 900 kilo och för R090 2160 kilo. Motorn är helt steg-V anpassad och har fått längre serviceintervaller för att få ner underhållskostnaderna.

FOTO: SANY

Sverigepremiär för Sany

Den kinesiska maskintillverkaren Sany tänker ta klivet in på den svenska marknaden. På Entreprenad Live i Göteborg i september ska ett axplock av sortimentet, som förutom grävmaskiner också utgörs av bland annat väghyvlar, dumprar och gruvtruckar, visas upp.

Företaget har funnits sedan 1986 och är nu världens sjätte största tillverkare av tunga entreprenadmaskiner. Bolaget har omkring 90 000 anställda totalt och anläggningar ibland annat Australien, Ryssland och USA.