facebooktwittermail

Stöd för historiska referensnivåer i EU-parlamentet

EU-parlamentet väntas rösta för att historiska referensnivåer för avverkning ska användas för att bedöma om ett land lever upp till sina klimatåtaganden.

FOTO: BIRGITTA SENNERDAL

Det ser ut som om parlamentet kommer att välja en mellanväg inför dagens omröstning om lantbrukets bidrag till EUs klimatarbete. Ett ändringsförslag inlämnat i sista minuten kan göra EU-parlamentets förhandlingsposition lite mer aptitlig för de som är kritiska mot att historisk avverkning ska lägga ribban i bedömningen om ett medlemsland anses göra tillräckligt mycket för att stoppa klimatförändringarna.

Närmare i dag

En ännu osäker majoritet ser ut att stötta att referensperioden för kommande avverkningsnivåer sätts mellan åren 2000 och 2012, inte mellan 1990 och 2009. Det är inte de prognosbaserade referensnivåer som Sveriges regering, och de flesta svenska EU-parlamentarikerna driver, men det är det bästa som kan fås ut av EU-parlamentet, enligt Fredrick Federley, centerpartistisk EU-parlamentariker.

– Varje dag vi flyttar fram stämmer siffrorna bättre överens med hur skogen faktiskt ser ut i dag och hur vi har bedrivit skogsbruk på senare tid, sa han när frågan diskuterades under ett seminarium på Europahuset i Stockholm i går.

Intensitet

I ändringsförslaget ingår också att ordet ”intensitet” tas bort ur den text som beskriver hur referensnivåerna ska sättas. I stället för att referensnivån ska baseras på ”oförändrad skogsförvaltning i fråga om praxis och intensitet” föreslås formuleringen ”oförändrade skogsförvaltningsmetoder”. Det är inte en kosmetisk förändring, säger Jytte Guteland som sitter i EU-parlamentet för Socialdemokraterna.

– Det är inte ett symbolord, det kommer att få effekt.

Socialdemokraterna splittrade

Det är Jytte Gutelands partigrupp som kan komma att avgöra omröstningen. Den största partigruppen, konservativa EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, stöttar ändringsförslaget, liksom liberala Alde där Centerpartiet och Liberalerna hör hemma. Socialdemokraterna är splittrade.

Omröstningen hålls vid lunchtid i dag, onsdag. Den avgör EU-parlamentets ingångsposition i förhandlingarna med Rådet och EU-kommissionen. Rådet har ännu inte kommit överens. Först när även medlemsländerna har en gemensam ståndpunkt kan förhandlingarna börja.

LÄS MER: På onsdag röstar EU-parlamentet om avverkningsnivåer