facebooktwittermail

Stjärnägg startar bolag i Danmark

Svenska Stjärnägg tar sitt koncept över sundet och startar Stjerneæg tillsammans med danska äggföretaget Dueholm.

Arkivbild. Det finns betydligt färre aktörer i den danska äggbranschen. Nya Stjerneæg söker nu fler danska producenter, men kommer också att sälja svenska ägg.
Arkivbild. Det finns betydligt färre aktörer i den danska äggbranschen. Nya Stjerneæg söker nu fler danska producenter, men kommer också att sälja svenska ägg. FOTO: ANN LINDÉN

En ny dansk-svensk spelare tar sig in på den danska äggmarknaden.

Bolaget Stjerneæg ska leverera både färska skalägg och processade äggprodukter från både Danmark och Sverige. Stjärnäggs danska partner Dueholm är landets största ekologiska producent och det har funnits planer på att starta bolag ihop en tid.

– Vi kommer in som en tredje stor dansk part och med Dueholm har danska Stjerneæg den lokala förankringen i Danmark, säger Håkan Burlin, vd för Stjärnägg AB till ATL.

Håkan Burlin är vd för Stjärnägg AB.
Håkan Burlin är vd för Stjärnägg AB. FOTO: STJÄRNÄGG

Äggen säljs under varumärket Stjerneæg och i butikernas egna varumärken. Bolaget söker fler danska producenter, men ska också sälja svenska ägg.

– Redan i dag säljs svenska ägg i Danmark men av danska aktörer, säger Håkan Burlin.

– Man kan säga att vi flyttar över Stjärnäggskonceptet till Danmark. I stället för en svensk plattform så har vi nu en skandinavisk plattform, säger Håkan Burlin.

Annan konkurrens i Danmark

I Sverige är läget på äggmarknaden fortsatt pressat, med höga produktionskostnader som med näppe täcks av äggpriserna. Den danska packerimarknaden har färre aktörer och är mindre fragmenterad än den svenska. Äggpriserna är också högre.

– Genom att vi skaffar oss en större marknad hoppas vi på bättre avsättning även för de svenska äggen. Vi går in långsiktigt och seriöst i Danmark. Vi tror att vi skapar fördelar för både dansk och svensk äggproduktion med större effektivitet, säger Håkan Burlin.

Danska Stjerneæg ägs till lika delar av familjeföretaget Dueholm och av Stjärnägg, och det är Rolf Poulsen som går in i vd-rollen.