facebooktwittermail d

Startskottet har gått för Brexit-kampanjen

I fredags gick startskottet för den officiella valkampanjen inför folkomröstningen i Storbritannien om landets vara eller icke vara i EU.

I dagsläget ser det, enligt en ny opinionsundersökning ut som om lämna EU-kampanjen vinner över allt fler britter rapporterar Sverige Radio Ekot. En stor majoritet menar att Storbritannien ska kunna kontrollera invandringen om landet lämnar EU. Än är det förhållandevis jämnt mellan blocken.

För Sverige skulle det vara negativt om Storbritannien lämnar EU. Sverige tappar då en allierad i EU. Båda länderna är beroende av export och värnar om frihandeln. För Sverige skulle det bli ett dråpslag mot exporthandeln.

Även Storbritannien kan drabbas hårt. Över 60 procent av landets export av livsmedel och jordbruksrelaterade produkter går till andra EU-länder.

Inga garantier till jordbruket

Brexit-anhängare har välkomnat premiärministern David Camerons uttalande att han ska stödja jordbruket vid ett utträde ur EU enligt tidningen Farmer´ Weekly. Däremot varnade han för att han kanske inte skulle sitta kvar på posten så länge att han kunde genomföra det.

I ett uttalande förklarade han dock:

"Så länge jag är premiärminister ska jag se till att systemet med stöd till jordbruket ska vidmakthållas. Men jag kan inte lämna samma garantier för framtida regeringar."

Camerons mål är i stället för att lämna EU ska Storbritannien arbeta för att reformera EU för att de brittiska villkoren ska förbättras.

Välkomnade uttalande

Ministern för brittiska departementet för miljö och livsmedel, George Eustice som förespråkar ett utträde, välkomnade Camerons uttalande:

"Premiärministern har gjort klart att regeringen kommer att fortsätta att stödja brittiska bönder ekonomiskt om vi röstar för att lämna, och jag håller med honom. Om vi ​​slutade att skicka £ 350 i veckan till EU skulle vi spara mer än tillräckligt med pengar för att finansiera en nationell jordbrukspolitik."

Bättre stanna i EU

David Cameron menar dock att ett utträde ur EU skulle vara ett kliv ut i det okända. De brittiska lantbrukarna, vars företag byggts upp under generationers tid, skulle vid ett utträde riskera detta hårda arbete under många år.

– Därför tror jag att våra lantbrukare och vår landsbygd både blir starkare, säkrare och bättre om vi stannar inom ett reformerat EU, säger David Cameron.

Den 23 juni är det dags för folkomröstning om Storbritanniens fortsatt EU-medlemskap.