facebooktwittermail d

Starta hösten med ett rent skrivbord

Brukar du ha pappershögar på skrivbordet? Behöver du leta efter viktiga papper? David Stiernholm är strukturexpert och slår ett slag för det rena skrivbordet.

Strukturexperten David Stiernholm slår ett slag för det rena skrivbordet.
Strukturexperten David Stiernholm slår ett slag för det rena skrivbordet. FOTO: ISTOCK

Hur ser det ut på ditt skrivbord? Brukar du lägga fakturor, manualer och reklamutskick i en hög på skrivbordet? Visst är det lätt hänt att en hög blir två, och helt plötsligt är hela skrivbordet fullt.

Många ägnar mycket tid åt att leta efter rätt papper och kanske till och med missar viktiga svarsdatum på grund av röran på kontoret. Men det finns ett enkelt knep att få ordning på pappershögarna:

– En liten förändring i arbetssättet kan få en stor effekt på resultatet, säger David Stiernholm som är expert på att skapa struktur och titulerar sig struktör.

När David Stiernholm släcker kontorslampan och tar kväll är hans skrivbord alltid tomt. Inte ett papper så långt ögat når. Det blir enklare, roligare och behagligare att starta dagarna med ett rent skrivbord. Hur gör han då?

– Jag använder ett system som kallas tickler file. Jag har ett arkivskåp med 44 hängande mappar. 31 mappar för alla datum i månaden, 12 för årets månader och 1 mapp för nästa år. När jag har arbetat klart för dagen så lägger jag in alla papper i rätt mapp, säger David Stiernholm.

Tips: Så arkiverar du dina papper

Om du tar hand om bokföring och fakturor på onsdagar så lägger du alla veckans fakturor i onsdagsmappen. Då har du alla papper på rätt ställe när du tar tag bokföringen. Har du saker du ska ta tag i längre fram så lägg dem i rätt månadsmapp eller mappen för nästa år. Var det något du skulle ha gjort idag men inte hann med? Lägg det i morgondagens mapp när du släcker på kontoret för dagen. När du har fått ordning på ditt arkiv kom då ihåg att fira.

– Jag rekommenderar mina kunder att tänka några minuter ”jag har lyckats med det här”. Att bara stanna upp och njuta av ett tomt skrivbord kan vara tillräckligt, säger David Stiernholm.

Få ännu bättre struktur

Tickler betyder gåta eller knepigt problem. File betyder arkiv, register och mapp.

Lästips!

David Stiernholm ger praktiska tips, övningar och verktyg till dig som vill skapa en hållbar struktur på kontoret i boken ”Klart! Bli superstrukturerad på 31 dagar!”

Till boken finns även en gratisapp som du kan ladda ner. Förlag: Roos & Tegnér, 2017