facebooktwittermail d

Stall kameraövervakas efter bränder

Hageby Ridklubb får nu stöd av polisen och kommunen efter den stora stallbranden i januari. Övervakningskameror, brandsensorer och automatlarm sätts upp på anläggningen.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Det har snart gått en månad sedan Hageby Ridklubb i Norrköping drabbades av kraftig stallbrand som misstänks vara anlagd. Ett tjugotal hästar räddades ur lågorna efter att en privatperson slagit larm.

Stallet saknar brandlarm, trots att det tidigare skett flera anlagda bränder i anslutning till stallen.

Brandsensorer installeras

Ridskolan har vädjat om mer skydd från polisen och Norrköpings kommun, som äger stallbyggnaderna. Oron har varit stor eftersom polisen grep men släppte en misstänkt gärningsman, som dock inte är avskriven i utredningen.

Nu har polisen satt upp kameraövervakning runt stallbyggnaden för att höja säkerheten. Polisen har fattat ett myndighetsbeslut som gör att kamerorna får sitta i 90 dagar utan kameratillstånd från länsstyrelsen, skriver SVT Nyheter Öst.

Den här veckan installerar även kommunen automatlarm inne i stallet. På utsidan på anläggningen ska brandsensorer skruvas upp, meddelar ridskolan på sin hemsida.

Sju bränder i området

Ridskolan har under lång tid velat få ett brandlarm till anläggningen.

– Vi kom fram till att det här var den sjunde gången som det brann på området, så det kan säkert hända igen. Det är väl det som är det värsta att det hänt ganska ofta häruppe, säger Lotta Johnsson till SVT.

Medlemmar har också startat en privat insamling för att förbättra säkerheten för hästarna och anläggningen, skriver klubben på sin hemsida. Tills vidare pågår renoveringen av stallet för fullt, mycket av taket och fasaden har återställts men det måste göras mer invändigt. De evakuerade hästarna hålls i andra stall.

Norrköpings kommun säger att man ser allvarligt på bränderna i området.

– Över åren har det varit flera anlagda bränder i området och flera har varit delvis riktade mot stallverksamheten. Därför måste vi ta höjd kring säkerheten, sa Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun till ATL i en tidigare artikel om branden.