facebooktwittermail d

Hon blir ny arbetsrättsexpert för ATL: ”Vi ska finnas till för företagen”

Stockholm

Se hit arbetsgivare och anställda om ni har frågor som rör arbetsrätten. Nu kan du skicka din fråga till ATL:s nya expert Lovisa Nellevad. Hon är jurist med inriktning på arbetsrätt hos Gröna arbetsgivare och kan allt om kollektivavtal, anställningskontrakt och andra arbetsrättsliga frågor.

Lovisa Nellevad, jurist med inriktning på arbetsrätt, blir ny expert för ATL.
Lovisa Nellevad, jurist med inriktning på arbetsrätt, blir ny expert för ATL. FOTO: MARCUS LAGERCRANTZ

Uppvuxen i Hässelby strax utanför Stockholm city med två juristutbildningar bakom sig - en australisk och en svensk - och erfarenhet från advokatbyråer i både Stockholm och Sydney är Lovisa Nellevad i dag en erfaren jurist och biträdande förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Nu åtar hon sig även rollen som arbetsrättsexpert i ATL:s expertpanel: ”Fråga experten”.

– Jag tycker det är jätteroligt. För det är hela principen med det vi gör. Att vi ska finnas till för medlemsföretagen och för de som finns på arbetsmarknaden, säger Lovisa Nellevad.

”En stor portion hjärta”

Med ett levande intresse för arbetsrätten, förhandlingar och partsmodellen; att fack och arbetsgivarorganisationer tillsammans kommer överens om villkoren, har det varit självklart för Lovisa Nellevad att arbeta för en arbetsgivarorganisation. Att det sedan blev just Gröna arbetsgivare beror på att de gröna näringarna alltid tilltalat henne.

– De är så otroligt grundläggande och livsnödvändiga för oss. Det finns en stor portion hjärta i de här branscherna och jag ömmar för de verksamheter som faktiskt bedrivs utifrån naturens förutsättningar.

Själv har hon ingen direkt koppling till de gröna näringarna mer än att hon tillbringat delar av uppväxten i familjens hus på den sörmländska landsbygden. I dag har hon själv ett hus i Sörmland.

–  Jag gillar närheten till naturen och att snickra på mitt hus. Landsbygden är ett viktigt komplement till storstan för mig.

”Inte helt lätt att träffa rätt”

Det är inte alltid lätt att förstå arbetsrätten, särskilt för de som inte har en bakgrund inom området. Men med Lovisa Nellevads hjälp kommer ATL:s läsare få sina frågor besvarade om allt från anställningsavtal till arbetstidsregler, och mycket mer. Även goda råd om vad man som arbetsgivare bör tänka på i olika situationer.

– Alla problem som kan uppstå mellan människor på arbetsplatsen finns det ett regelverk för. Det är jag utbildad inom och kan svara på, säger Lovisa Nellevad.

Lovisa Nellevad kan svara på allt som rör förhållandet mellan arbetsgivare och anställd.
Lovisa Nellevad kan svara på allt som rör förhållandet mellan arbetsgivare och anställd. FOTO: MARCUS LAGERCRANTZ

Det som skiljer Gröna arbetsgivare från andra arbetsgivarorganisationer är dels att storleken mellan medlemsföretagen varierar mycket, dels att det är naturen som i mångt och mycket styr produktionsförhållanden. Av organisationens cirka 4 000 företag inryms företag med endast en anställd till större företag med hundratals anställda.

– Vi har en grundläggande arbetsrättslig lagstiftning i Sverige, som man ska följa som arbetsgivare. Det finns även regler i kollektivavtal, anställningsavtal och så praxis från domstol. Det är ett väldigt stort regelpaket och då är det inte helt lätt att träffa rätt. Särskilt för små arbetsgivare som av naturliga skäl inte har all kunskap eller tid att lägga på de här frågorna. Då kan det vara bra att få hjälp.

Vilka frågor tror du att du kommer få?

– Frågor om vad man gör vid tvister. Behöver man förhandla och med vem och när? Sedan kan det vara mer konkreta frågor som rör semester, anställningsavtal eller arbetstidsfrågor. Eller frågor kring hur man ska anställa någon. Vad behöver jag tänka på då? Hur ska ett anställningsavtal se ut?

– Det är sådana frågor som jag kan svara på. Är man anställd så kan man också ha frågor kopplat till en sådan situation.

Uppvuxen i Stockholm men med ett sommarhus i Sörmland har Lovisa Nellevad alltid känt en dragning till landet.
Uppvuxen i Stockholm men med ett sommarhus i Sörmland har Lovisa Nellevad alltid känt en dragning till landet. FOTO: MARCUS LAGERCRANTZ

Lovisa Nellevad

Ålder: 40 år

Kommer från: Hässelby-Vällingby, Stockholm.

Familj: Gift, barn och två katter.

Gör: Biträdande förhandlingschef Gröna arbetsgivare.

Bakgrund: Jobbat som arbetsrättsjurist i flygbranschen och på advokatbyråer i Australien och Sverige.

Gillar: Djur och att vara ute i naturen.

Ställ din fråga till experten

ATL:s experter svarar på dina frågor inom olika ämnen. Skicka in din fråga du också!

Lovisa Nellevad, jurist med inriktning på arbetsrätt på Gröna arbetsgivare. Svarar på frågor om kollektivavtal, anställningskontrakt och andra arbetsrättsliga frågor. Mejla till: arbetsratt@atl.nu

Anna Törnfelt och Sandra Posse, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Gotland respektive Västra, svarar på frågor om din och företagets ekonomi. Mejla till: Ekonomicoach@atl.nu

Carl Johan Moberg, marknadschef på Virkesbörsen, svarar på frågor om skogsskötsel och virkesaffärer. Mejla till: skogsexperten@atl.nu

Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & co, svarar på dina frågor om juridik. Mejla till: juristen@atl.nu

Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, svarar på dina frågor om vegetabilier och animalier, företagande, energi och biomassa samt klimat och miljö. Mejla till: lantbruksfragan@atl.nuHär hittar du alla frågor under avdelningen Fråga experten

Ställ din fråga om arbetsrätt till ATL:s nya expert