facebooktwittermail

Stal sadlar för över en miljon – åtalas

Tre män åtalas för att ha stulit sadlar till ett värde av över en miljon kronor.

– Vi har sprängt en sadelstöldsliga, kan man nog säga, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Tre män åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för sex fall av grov stöld och två fall av försök till grov stöld. Arkivbild.
Tre män åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för sex fall av grov stöld och två fall av försök till grov stöld. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

De tre männen misstänks för att från slutet av maj fram till i början på november förra året ha brutit sig in i sadelkammare på olika gårdar och ridskolor och där stulit ett 80-tal sadlar till ett sammanlagt värdet omkring 1,1 miljon.

De tre männen har opererat över stora områden och stulit sadlar i Värmland, Skaraborg, Sjuhärad, Småland och Skåne. De åtalas vid Skaraborgs tingsrätt totalt för sex fall av grov stöld.

Många drabbade

– Det är många som har drabbats under den här tiden. Och det känns skönt när man kan komma fram till vilka som är ansvariga. Men vad som hänt med sadlarna kan vi inte säga. Men ett troligt scenario är att de förts ut ur landet, säger Jenny Karlsson.

Åklagaren bedömer brotten som grova eftersom de utgjort ett led i en organiserad och systematisk brottslighet där det sammanlagda värdet av det tillgripna godset uppgått till ett stora belopp.

De tre männen åtalas också för två fall av försök till grov stöld. Det är inbrott som misslyckades. Då handlade det om ytterligare över 30 sadlar till ett värde av över en halv miljon som de försökte komma över.

Greps i Vaggeryd

Männen har också stulit annan ridutrustning och redskap. Det åtalas även för grovt häleri då polisen påträffade stöldgods i deras bil när de greps i Vaggeryd kommun på väg söderut.

Åklagaren yrkar på att männen ska utvisas ur landet vid en fällande dom. Männen nekar till brott.