facebooktwittermail d

Sprängfylld spannmålsbil chockade polisen

En spannmålsbil med 22 tons överlast togs utanför Sala i början av september. Föraren hade försökt täta den läckande trailern med kartongbitar.

Det var en slump som gjorde att trafikpolisen fick korn på transporten och lyckades stoppa den. De hade just undersökt en grusbil med en mindre övervikt på väg 56 i Västmanland. En privatperson uppmärksammade dem på att en trailer som läckte last var på väg mot platsen.

Grusbilen skulle vända tillbaka och polisen spärrade av vägen för u-svängen när spannmålsbilen kom. Det var en treaxlad Volvo FH som drog en skåptrailer. Ur skåpet rann det vete.

– Det fanns stora glipor mellan lastplan och sidor. Den var så överlastad att skåpsidorna bågnade. Därför hade chauffören försökt att täta skåpet med kartongbitar, berättar polisinspektör Lotta Jansson på trafiksektionen region Mitt.

Den tillåtna totalvikten på ekipaget var 49 ton.

– Vi hade vågbussen med oss så vi ställde upp den på vågarna. Hela ekipaget vägde sammantaget 70 770 kilo. Den var alltså överlastad med 21 770 kilo, konstaterar Lotta Jansson.

Däcken bågnade

Poliserna var lätt chockade av den historiska överlasten och förbjöd lastbilen att fortsätta. Tillåtet axeltryck brukar ligga runt åtta ton men denna bil bar uppemot tolv ton per axel. Däcken bågnade. Om ett av däcken exploderat fanns en risk att även de andra skulle kollapsa eftersom trycket skulle öka på dessa.

Chauffören fick böta

Transportören, föraren och bilen är polskregistrerade och bilen hade lastats i Tärnsjö för en resa till Danmark. Föraren hade alltså bara kört fyra mil av en resa på 70 mil eller mer.

Polisen är förtegen med specifika uppgifter eftersom förundersökning fortfarande pågår. Chauffören har bötlagts men polisen ser nu över om fler kan hållas ansvariga för överlasten.

– När det gäller överlast har vi möjlighet att rapportera fler än föraren. Jag önskar att vi kunde göra det vid fler tillfällen när det gäller överlast. Det är sällan bara ens fel när någonting går snett, säger polisinspektör Lotta Jansson.