ATL:s årliga granskning av chefslönerna inom de gröna näringarna bjuder inte på några större överraskningar.
Precis som förra året toppas listan av Jan Johansson, som fram till i februari i år, då han tvingades lämna sitt jobb, var vd och koncernchef för SCA.
Ökning med elva procent
Enligt sin deklaration tjänade han 2014 närmare 24 miljoner kronor, en ökning på elva procent jämfört med året innan.Jan Johanssons lön från SCA består av två delar, en fast lön på 11,4 miljoner kronor och en bonus på drygt 9,7 miljoner kronor.
Arlacheferna med i toppen
Högt upp i listan finns också direktionen i Arla Foods, det vill säga koncernchefen Peder Tuborgh och vice koncernchef Povl Krogsgaard.De delade på 2,3 miljoner euro i lön och bonusar från Arla 2014. Det motsvarar cirka 21 miljoner kronor.Arla redovisar inte de båda chefernas löner var och en för sig.– Det är en väl förborgad hemlighet. Det finns ingen öppen taxeringskalender, man får använda sin fantasi och själv beräkna. Fram till nu har vi redovisat direktionens löner på detta sätt. Kanske gör vi annorlunda i framtiden, säger styrelseordförande Åke Hantoft.
Redovisar öppet
Han är medveten om att exempelvis Lantmännen redovisar lönerna öppet.– Vi är registrerade i Danmark och redovisar efter danska principer.Henri de Sauvage Nolting, koncerndirektör för Arla i Sverige, Finland och Danmark, höjde sin inkomst med 1,7 miljoner kronor mellan 2013 och 2014 till 11,5 miljoner kronor.Han tillträdde som chef på Arla i december 2013 och arbetade innan dess på Unilever Nordic. Hans inkomst av tjänst utgörs med andra ord inte enbart av lönen från Arla, som inklusive bonus 2014 låg på 6,2 miljoner kronor.– Utöver Sverige har Henri de Sauvage Nolting även koncernledningsansvar för Arlas verksamhet i Danmark och Finland. Han har därmed ett bredare lednings- och verksamhetsansvar än tidigare direktörer på samma post, säger Theis Brøgger, presschef på Arla.
300 procent mer
Det största inkomstlyftet – i varje fall på pappret – svarar Cerealias vd Krister Zackari för. Under inkomståret 2014 tjänade han drygt sex miljoner kronor, nästan 300 procent mer än året innan.– Vi redovisar lönen för vår vd men inte för övriga, men jag kan säga att den deklarerade inkomsten inte reflekterar min lön från Lantmännen, säger han.
"Har bott utomlands"
Krister Zackari började på Lantmännen i augusti 2014. Innan dess jobbade han under många år på livsmedelsföretaget Mondelēz, specialiserat på choklad, tuggummi och snacks.– Jag har bott utomlands i flera omgångar – senast i Schweiz mellan 2012 och 2014 – och när jag lämnade Mondelēz förra året var det en del som betalades ut i Schweiz och en del i Sverige. Därför är det inga av de deklarerade inkomsterna i Sverige som reflekterar min lön.
LÄS MER: Kvinnornas lön bara hälften