facebooktwittermail d

Spannmålspriser faller stort efter skalvet

Katastrofen i Japan får spannmålspriserna på världens börser att falla.

Japan är världsmarknadens största köpare av majs. Sedan jordbävningen i fredags har affärerna stått stilla, rapporterar Bloomberg.com.

Japan kan ha förlorat 20 procent av foderproduktionen i landet på grund av förstörda foderfabriker och översvämmade hamnar.

Terminspriserna på majs på börsen i Chicago gick ner på fredagen. På måndagen däremot hämtade de sig något efter rapporter om att Japan skulle köpa mer när krisen lagt sig.

Lägsta nivån


På tisdagen var det återigen stora fall på marknaden när de negativa nyheterna om krisen i de japanska kärnkraftsverken dominerade.

Majsterminerna på Chicagobörsen föll till den lägsta nivån på två månader på tisdagen. Vetepriserna på Chicagobörsen nuddade också vid en tidpunkt på den lägsta nivån på fem månader, enligt Bloomberg. Orsaken var spekulationer att jordbävningen i Japan minskar den globala efterfrågan.

Oroligheterna i Mellanöstern, med nytt fokus på det kritiska läget i den lilla oljestaten Bahrain, påverkade också priserna negativt.

På onsdagen fortsatte majs- och vetepriserna ner på de närmaste terminerna på Chicagobörsen medan vete- och rapspriserna på börsen i Paris däremot gick upp något. Malin Eborn