facebooktwittermail

Snön ställer till det i Västerbotten

Kraftiga snöfall har orsakat stora bekymmer för lantbrukare bland annat i Västerbotten och Norrbotten.

– Det är många som inte har fått in skörden. Det är från Sundsvall ända upp till Boden som det är otröskat, säger Erik Bäckström, spannmålsodlare i Stöcke i Västerbotten, till ATL.

Erik Bäckström beskrev ett riktigt ruskigt snöväder på måndagsförmiddagen. Det är dock inte snö som syns i bakgrunden på bilden till höger.
Erik Bäckström beskrev ett riktigt ruskigt snöväder på måndagsförmiddagen. Det är dock inte snö som syns i bakgrunden på bilden till höger. FOTO: ERIK BÄCKSTRÖM

Enligt SMHI:s mätningar låg snödjupet på mellan 10 och 20 centimeter i Västerbotten under måndagsmorgonen.

– Här snöar det för fullt, det är tre centimeter stora flingor som kommer och det snöar i 80-graders vinkel ungefär. Riktigt soppväder, säger Erik Bäckström när ATL frågar hur vädret är på måndagsförmiddagen.

Han hade tänkt sätta plogen och jobba med dikesgrävning, men det blir det inget av tills snön är borta. Men det kan komma att dröja.

Under måndagsmorgonen varnade nämligen SMHI för ytterligare snö i delar av Västerbotten - och mer snö väntas komma under veckan.

Erik Bäckström menar att det är en hel del spannmålsodlare som ännu inte tröskat klart.
Erik Bäckström menar att det är en hel del spannmålsodlare som ännu inte tröskat klart. FOTO: ERIK BÄCKSTRÖM

Erik Bäckström menar att det är en hel del spannmålsodlare som ännu inte tröskat klart.

– För en vecka sedan var det 4 600 ton som hade tippats på torken i Degernäs vet jag. Jag skulle säga att det är omkring 2 000 ton kvar som är otröskat. Säkert 500 hektar rör det sig om, säger han.

– Men vi måste ha marginalerna på vår sida, och då behövs 20 gånger torkkapaciteten mot vad vi har där i Degernäs nu i dag.

De flesta klara i Norrbotten

Benjamin Bollhöner vid Hushållningssällskapet i Västerbotten har inte hunnit få någon klar bild över hur illa det är i länet än.

– Snön ställer till det helt klart, det kom lite oväntat plötsligt. Men det har inte kommit några gigantiska mängder än, jag tror det är värre i Norrbotten.

Kristina Sigfridsson är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Norrbotten.

– Det är klart att man vill ha in spannmålen innan snön kommer, men i Norrbotten upplever jag att de flesta är klara, säger hon och fortsätter:

– Det är inget konstigt att snön kommer nu, det som har varit problematiskt är att det varit blött i flera veckor vilket gjort att vissa inte kunnat utföra sina höstsysslor så som att tröska eller gödsla.

Erik Bäckström är spannmålsodlare i Stöcke.
Erik Bäckström är spannmålsodlare i Stöcke. FOTO: ERIK BÄCKSTRÖM

Rör sig söderut

Snöovädret drar sig framåt snabbt och under måndagen utökades SMHI:s klass 1-varning för snöfall så långt söderut som till Örebro län.

– Ett nederbördsområde rör sig upp under onsdagen och då främst som snö, säger meteorolog Max Lindberg Stoltz till TT.

Flera län som omfattas av klass 1-varningen och riskerar att drabbas av kraftiga snöoväder är Jämtlands län utom fjällen, Västernorrland, Gävleborgs län, Dalarnas län utom dalafjällen, Värmland och Västmanland samt Örebro.