När nu antagningarna till universitet och högskolor har öppnat så hoppas jag att fler studenter upptäcker möjligheterna med yrken inom lantbruket. Det finns många jobb för en utbildad agronom, lantmästare, veterinär, djurskötare eller någon av de andra inriktningarna inom de gröna näringarna. Det behövs arbetskraft inom flera områden över precis hela landet och på landsbygden.
”Sök utbildningar för jobb i lantbruket”
Det finns många spännande jobb i skogen och i jordbruket. Passa på och sök kurser nu, skriver Håkan Nilsson.
Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.
För att vi ska ha ett fungerade och hållbart samhälle behövs det svenska lantbruket. Det är svenskt lantbruk som ser till att vi har mjölk, ost, kött och grönsaker på bordet. Näringstäta livsmedel som produceras med mindre klimatbelastning än någon annanstans i världen. Som inte transporterats över halva jordklotet utan från bondgårdar i den egna regionen.
Inte minst har vi en levande landsbygd och öppna landskap. En mjölkgård bidrar med i snitt fem arbetstillfällen vilket vitaliserar arbetsmarknaden på orten. Det är en styrka för landsbygdens utveckling och ger positiva synergier till övriga näringsidkare. Något som vi vill fortsätta kunna bidra med.
Och vi vill fortsätta kunna producera hållbar mat. Med djur som betar och jord som brukas bidrar vi till den biologiska mångfalden och till att binda kol i marken, för att nämna några av alla de fördelar som finns.
I dag ser arbetet på en gård annorlunda ut än det gjorde för 25–50 år sedan. Närheten till och omsorgen om djuren är densamma samtidigt som ny och modern teknik hjälper oss i det dagliga arbetet. Utbildad arbetskraft behövs inom lantbruket och på landsbygden – inte bara i städerna.
Livskvaliteten på landsbygden glöms bort. Vi behöver helt enkelt kompetent och utbildad personal för att vi ska kunna fortsätta upprätthålla matproduktionen och konkurrenskraften såväl i Sverige som internationellt.
Vad kan vi som mjölkbönder erbjuda för arbete? För det första så är det givetvis närheten till djur och natur. En motpol till ekorrhjulet i staden. Arbetsdagarna är varierande och ingen dag är den andra lik. Det handlar om praktiskt arbete, arbetsuppgifter vilka kräver tankeverksamhet och problemlösning. Det är allt från att sköta om kalvar till att utveckla och använda ny teknik på gården, sköta ekonomi och bruka jorden. Kunskap om djurens välbefinnande och omsorg. Att vara bonde innebär att ha ett jobb som gör skillnad och som bidrar, på riktigt!
Den 15 oktober går ansökningstiden ut till vårens kurser på universitet och högskolor. Jag vill uppmuntra dig till att titta på yrkesutbildningar inom den gröna näringen. Och när du pratar med ditt barn om gymnasieval, lyft då vikten av svensk livsmedelsproduktion och hur viktig landsbygden är för att vi ska ha mat på borden och värna om klimatet.
Jag som lever med djur och i natur tycker själv att jag har ett fantastiskt yrke och jag hoppas att fler väljer denna bana.
Håkan Nilsson
Kretsordförande i Arla Jämtland