facebooktwittermail d

”Solpaneler hör inte hemma på åkern”

När solcellsparker anläggs på bördig jordbruksmark är det fullständigt fel, anser debattören.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: SMITT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Replik på Karl-Åke Larssons inlägg i ATL den 11 januari.

Du argumenterar för att solpaneler skulle vara bättre än vindkraft. Jag tycker du har helt fel.

Men risken är stor att vi pratar förbi varandra. Därför vill jag från början klargöra att miljövänligt tillverkade solpaneler på hustak är utmärkt. Men när solcellsparker anläggs på bördig jordbruksmark tycker jag det är fullständigt fel. Nu kan vilken markägare som helst i varje fall i Falkenbergs kommun där jag finns klä sina åkrar med solpaneler. Kommunen har inga regler för att åkermark skall bevaras för livsmedelsproduktion.

Tusentals hektar åkermark försvinner varje år ur livsmedelsproduktionen till infrastruktur, vägar och bostäder. Kommunerna är här de stora syndarna. De tänker bara på tillväxt. Men lantbrukare i bördig jordbruksbygd utan känsla för den goda jorden kan också bygga solcellsparker på högavkastande spannmålsåkrar.

Och tog du, Karl-Åke Larsson, reda på vilken miljöbelastning dina solpaneler gav upphov till när de tillverkades? Det är stora skillnader mellan olika tillverkare i olika länder.

Lennart Angkärr