facebooktwittermail d

Alla solceller tål inte livet på landet

Gårdar är en tuff miljö för solceller – det gäller att tänka långsiktigt, skriver Tobias Persson på Solarwatt i en debattartikel.

Gården på bilden har inget med texten att göra (arkivbild).
Gården på bilden har inget med texten att göra (arkivbild). FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Många lantbrukare ligger i startgroparna för att installera solceller på gården. För oss i solcellsbranschen är det en bra kundkategori: De tänker långsiktigt, har stora tak och dessutom hög energiförbrukning.

Samtidigt är de inte experter på solenergi, vilket gör dem beroende av leverantörernas goda råd. Problemet är att dessa talar i egen sak – och det är inte alla solceller som tål miljön på en gård.

För gårdar är en ganska tuff miljö för solceller, vilket bland annat beror på att det finns gaser och föroreningar som kan skada utrustningen. Till exempel kan ammoniak från djurstallar stundtals förekomma i så hög koncentration att de fräter på solcellsinstallationen på taket ovanför där de står.

Det finns några fallgropar som lantbruk behöver ta lite extra hänsyn till. I några fall handlar det om sådant som en del leverantörer helst vill undvika att informera om, eftersom det talar emot deras typ av utrustning. Här är tre av de viktigaste:

1. Ammoniak och andra gaser. Djur släpper ut ammoniak och det finns även andra gaser på ett lantbruk som skada solcellerna. Den teknik som kallas glas/folie kan få problem eftersom folien kan förstöras av gaserna.

2. Sand, vind och snö. Jordbruk tenderar att ligga oskyddade och vara utsatta för vädrets makter. Sand och jord som dammar, kraftiga vindbyar och tjocka snötäcken på taken gör att solcellerna utsätts för en hel del stress och påfrestningar. Vilket innebär att det är viktigt att välja rätt placering och paneler med pålitliga garantier och av hög kvalitet.

3. Brandrisk och föroreningar. Vid en brand kan sylvassa små fragment från solcellerna spridas över betesmark eller vall i närheten. Om panelerna har glas på både fram- och baksidan håller dock solcellerna ihop och kan inte lossna och flyga iväg, oavsett externa påfrestningar.

Dessutom behöver lantbrukare ofta tänka långsiktigt vilket gör att garantitiderna (både effekt- och produktgaranti) är extra viktig. Något att fundera över är då hur ett garantiärende kommer fungera med en asiatisk tillverkare som kanske inte ens kommer finnas kvar om 20 år, när problemen kommer.

Dessutom kanske en lantbrukare som satsar på hållbara grödor även bör fundera på den ekologiska och sociala hållbarheten hos solcellerna – hur och var har de egentligen tillverkats?

Det finns förstås också många andra aspekter att tänka på, som att solcellerna ska kunna motstå det svenska klimatet (vissa tillverkare har testat för snölaster och kraftig vind) och att se till att installatörerna är proffs på just solceller.

Slutligen ska förstås ingen bara lyssna på mig, för även jag arbetar åt en leverantör. Det viktigaste rådet är därför att höra med flera olika återförsäljare och själv lära sig förstå skillnaderna mellan olika typer av solceller. Känna och klämma på de olika teknikerna. I slutänden brukar det ändå bli riktigt bra, och de allra flesta lantbrukare blir både nöjda och får solceller som fungerar i många år.

Tobias Persson

Nordenchef för Solarwatt