facebooktwittermail d

Solceller kopplas till tvångsarbete

Solpaneler på svenska tak kan vara producerade med tvångsarbete i Kina, rapporterar Sveriges Radio Ekot, som tagit del av en rapport från en amerikansk konsultfirma.

Solceller på svenska tak kan ha tillverkats med tvångsarbete, enligt en rapport. Arkivbild.
Solceller på svenska tak kan ha tillverkats med tvångsarbete, enligt en rapport. Arkivbild. FOTO: SÖREN ANDERSSON / TT

Mer än sex av tio solcellspaneler produceras i Kina. Den viktiga kiselråvaran kommer till stor del från Xinjiang-regionen, där minst en miljon uigurer och andra etniska minoriteter tros ha spärrats in i interneringsläger – så kallade omskolningsläger. Enligt en ny rapport av konsultfirman Horizon kan de ledande tillverkarna av solceller ha kopplingar till tvångsarbete i Xinjiang.

Peking nekar till anklagelserna och hävdar att det handlar om arbetsmarknadsprojekt.

Bland de aktuella solpanelerna finns en av Vattenfalls bästsäljare, som tillverkas av det utpekade kinesiska företaget Jinko. Underleverantören tillbakavisar enligt Ekot kritiken och hänvisar till en egen undersökning.

– Tvångsarbete accepterar vi självklart inte, och vi jobbar ju nu för att förstå hur vi kan säkra att det finns solpaneler som inte har koppling till Xinjiangprovinsen, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld till radion.

I måndags införde EU, USA, Storbritannien och Kanada sanktioner mot kineser anklagade för brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang.