facebooktwittermail d

Södras stormrensning brott mot FSC-regler

Södra skogsägarna har fått två anmärkningar om brott mot FSC-reglerna efter en avverkning i Konga i vintras.

– Det är en avverkning som inte är utförd enligt våra rutiner, säger Tomas Rahm Miljöchef på Södra Skog till ATL.nu.

Förra hösten besökte Naturskyddsföreningen en planerad Södra-avverkning i småländska Konga. Föreningens inventerare noterade höga naturvärden som markägaren och entreprenören Södra måste spara enligt reglerna för FSC-certifieringen.

Brutit mot reglerna

Efter att avverkningen kom Naturskyddsföreningen på återbesök och anmälde då att avverkningen förstört delar av de ytor med höga naturvärden som skulle sparas.

Nu har Södras certifierare DNV GL konstaterat att Södra brutit mot reglerna genom att ha avverkat träd som skulle sparas och dessutom orsakat stora körskador.

– De gjorde det för enkelt för sig. Södra behöver skärpa till sig och verkligen göra sig besvär att hitta alternativa körvägar. De gjorde det för enkelt för sig, säger Peter Rolfson från Naturskyddsföreningen i Kronoberg.

Städa upp

Södra håller med om att avverkningen gick fel och förklarar det med att man ville hjälpa markägaren att städa upp efter en vinterstorm i samband med slutavverkningen. Då avverkades felaktigt träd inom hänsynsytan och körskador uppstod.

– Som en serviceåtgärd till skogsägaren har man upparbetat vindfällen inom ett mindre område och rättat upp beståndskanten för att minska risken för skador av barkborre, säger Tomas Rahm.

"Mörka sidan lyfts fram"

Han framhåller att de utbildar sina entreprenörer i skonsamt körsätt och på några år i sitt gröna bokslut lyckats minska körskadorna från 17 procent till 5 procent av hyggena. Han skulle också vilja att Naturskyddsföreningen uppmärksammar vilken fin hänsyn Södra tar i normalfallet.

– Det är bara den mörka sidan som lyfts fram, säger Thomas Rahm.