facebooktwittermail d

Södra: 1,5 miljoner kubikmeter skadat av barkborrar

Södras inventeringar tyder på att 1,5 miljoner kubikmeter skog i Götaland kan vara skadad och döende på grund av angrepp av granbarkborre.

Skadorna av granbarkborre är omfattande på Södras medlemsfastigheter. Volymmåttet anger m3fub, kubikmeter fast under bark, per hektar som är angripet.
Skadorna av granbarkborre är omfattande på Södras medlemsfastigheter. Volymmåttet anger m3fub, kubikmeter fast under bark, per hektar som är angripet. FOTO: SÖDRA

I förra veckan gick Skogsstyrelsen ut och varnade för att angreppen av granbarkborre i södra Sverige är de värsta på tio år. Orsaken är värmen som gjort att skadeinsekten redan hunnit få avkommor som svärmar, vilket är ovanligt.

Egna inventeringar

Bilden bekräftas nu av inventeringar som Södra gjort på över 200 medlemsfastigheter. Inventeringarna visar att cirka 750 000 kubikmeter skog kan vara skadad och döende på grund av angrepp av granbarkborre på Södras medlemsmark. Eftersom ungefär hälften av skogsarealen i regionen är ansluten till Södra tyder resultaten på att det totalt är runt 1,5 miljoner kubikmeter skog som är skadad i Götaland, vilket motsvarar ungefär en tiondel av Södras årliga virkesfångst.

"Inventeringen visar att skadorna varierar mycket inom Södras område och inte oväntat hittar vi mest skador i sydöstra delarna av Götaland medan de västra områdena uppvisar mer normala skadenivåer", säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog, i ett pressmeddelande.

Troligen värre

Södra påpekar inventeringarna bara ger en preliminär bild av skogsskadors omfattning och geografiska utbredning. Hur stor andel skadade träd som ännu inte upptäckts är svårt att bedöma, men läget är med säkerhet värre eftersom träd som angripits sent på säsongen fortfarande kan ha grön barrfärg.

Genom att avverka angripna träd kan virkesvärdet i viss mån räddas. Att få ut insekter ur skogen minskar även skadorna inför kommande säsong, och på flera platser är avverkningarna redan i full gång.

Inventera fastigheten

"Som skogsägare är det viktigt att du inventerar din fastighet så snart som möjligt för att identifiera skadorna. Vi uppmanar till självverksamhet när angreppen är av mindre omfattning och vi kommer att hjälpa skogsägare som har behov", säger Olof Hansson.

LÄS OCKSÅ: Värsta angreppen av barkborre på 10 år

LÄS OCKSÅ: De knäckte kokosnötsgåtan i Ätra