facebooktwittermail d

Söderberg och Haak fortsätter köpa

Nu är det klart att Söderberg och Haak köper KL Maskin i Kvänum.

I och med köpet byter KL Maskins tre anläggningar namn och blir Söderberg och Haak Kvänum AB.

– För vår del har vi arbetat för att få en fullgod täckning i Västergötlands län där vi haft en vit fläck. Och nu kom den här möjligheten, säger Hans Ripa, vd på Söderberg & Haak.

Han beskriver det som en fortsättning på den förändring som skett på den svenska maskinmarknaden de senaste 18 månaderna, då flera stora maskintillverkare började säga upp kontrakten med sina tidigare generalagenter för att hitta nya distributionsvägar.

För Söderberg och Haaks del innebar det att de förlorade kontrakten med Case IH, New Holland och JCB, och istället tog över försäljningen av Deutz-Fahrs lantbruksmaskiner och Komatsus entreprenadmaskiner.

Även Swedish Agro Machinery som tagit över försäljningen av Claas har köpt upp mindre handlare. På liknande sätt har större John Deere-handlare tidigare tagit över mindre handlare. Men Hans Ripa ser inte några egentliga nackdelar för kunden med just den trenden.

Maskin de gillar

– För kundens del är det nog bara en långsiktig trygghet. De vill få fatt på en maskin de gillar och vill att det över tid finns någon som kan sköta den. Någon som har ekonomi och kompetens att utbilda personal.

Däremot höjer han ett varningens finger kring den begränsade svenska marknaden.

– Tyvärr har ju allt som hänt de senaste 18 månaderna resulterat i att vi har fått en överetablering i branschen. Det blir nog en konsolideringsfas och det finns självklart också en risk för utslagning. Så det kommer nog fortsätta att finnas lite orosmoln på himlen för branschen som sådan.

KL Maskin i Kvänum har 23 anställda och omsätter omkring 100 miljoner kronor.