facebooktwittermail d

Snöröjningstvist slutar i domstol

Vem ska röja snö i Hudiksvall? Den frågan ska nu avgöras av en domstol. I väntan på beslut därifrån saknas det därför nu entreprenörer till flera distrikt.

Vem ska ta hand om snön? Tolv distrikt i Hudiksvall saknar i dagsläget formellt någon som rycker ut när det börjar snöa i vinter.
Vem ska ta hand om snön? Tolv distrikt i Hudiksvall saknar i dagsläget formellt någon som rycker ut när det börjar snöa i vinter. FOTO: MOSTPHOTOS

Maskinringen fick tolv distrikt när Hudiksvalls kommun ställde samman årets snöröjningsanbud. Men ett problem var att samtliga hade samma huvudförare, i stället för en för varje distrikt. Det medlemsägda företaget fick därför komplettera sin ansökan i efterhand.

Något som fick konkurrenten Maserfrakt att reagera.

– Vi tycker att det är viktigt att regelverket kring offentliga upphandlingar följs. Enligt vår uppfattning har det begåtts fel, säger Per Bondemark, vd Maserfrakt, till tidningen Hela Hälsingland.

Han framhåller att det dels är en viktig fråga för det egna företaget, dels för kommunens invånare i och med att det är skattepengar det handlar om.

Maserfrakt tog därför frågan till Förvaltningsrätten, men förlorade där. Det beslutet är nu överklagat till Kammarrätten. I väntan på att domstolen fattat beslut i ärendet får inga avtal skrivas under.

Därmed saknas det alltså i nuläget entreprenörer till snöröjningen. Något kommunen löst genom att låta de tidigare avtalen fortsätta att gälla tillsvidare.

Detta har enligt Hela Hälsingland de flesta entreprenörer accepterat, men inte alla. Vilket innebär att kommunens egna förare får vara beredda att temporärt rycka in, säger gatuchefen Andreas Wadén till tidningen.

Det finns 35 distrikt i kommunen, varav 20 i själva Hudiksvalls stad. Kommunen sköter sju distrikt, resten ansvarar olika entreprenörer för.

Maserfrakt är en medlemsägd åkeriförening som har funnits i över 80 år. Föreningen har sin verksamhet främst i Dalarna och Gästrikland och sysselsätter omkring 2 500 chaufförer, bland annat med transporter av sand och grus från någon av de 25 egna grus- och bergtäkterna.