facebooktwittermail

Snöröjningen av Vildmarksvägen igång

Den sjätte juni ska vägen vara plogad och klar för trafik. Tack vare år av erfarenhet plogar förarna utan större problem.

– Det går på rutin, säger Bertil Fjellström.

Det är inte mycket till sikt när man ska ploga vägen.
Det är inte mycket till sikt när man ska ploga vägen. FOTO: FJELLSTRÖMS ENTREPRENAD

I flera år har Fjellströms Entreprenad skött plogningen av Vildmarksvägen som sträcker sig över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Vägen är Sveriges högst belägna väg och större delen av året är snömängden för stor för trafik.

Den sjätte juni ska vägen vara redo för trafik fram till och med mitten av oktober.

– Det har varit ett tämligen normalt år. Mycket beror på vindarna men på sina håll är ibland snön tre meter hög, säger Bertil Fjellström, ägare för Fjellströms Entreprenad som sköter plogandet.

Ingen sikt - får lita helt på känsel och GPS

Med tre meter höga snöväggar runt sig kan man anta att det är svårt att veta hur man ska köra men Bertil Fjellström menar att man får lita mycket på känslan.

– Man känner när traktorn åker på vägen och om den åker av. Börjar det luta lite så vet man att man får dra upp lite. Sen har vi ju GPS som det funkar riktigt bra med nu när mottaggningen funkar där uppe, säger Bertil Fjellström.

Volvo hjullastare sköter plogningen

Maskinen som används är en 20 ton tung Volvo L90H med en snöslunga på. Förarna plogar i skift med start klockan sex på morgonen och slutar först vid elva på kvällen.

– Det är mycket som ska plogas upp nu och sen så ska vägen få stå och torka tills vi kan öppna upp den sjätte, säger Bertil Fjellström.