facebooktwittermail

Snart kan A-traktorer få köra fortare

Nya regler kan vara på gång för hur fort A-traktorer får framföras. Ny topphastighet kan bli 60 kilometer i timmen.

I framtiden kan det bli tillåtet att köra a-traktor i 60 kilometer i timmen.
I framtiden kan det bli tillåtet att köra a-traktor i 60 kilometer i timmen. FOTO: HASSE DAHLGREN

Transportstyrelsen överväger att ändra reglerna för a-traktorer, skriver NWT.se. Det kan innebära att det blir tillåtet att köra dem i 60 kilometer i timmen – men med ett särskilt körkort.

– Önskemålet finns både här internt och externt. Förr eller senare måste vi göra något, säger Björn Hansson, utredare på Transportstyrelsen, till NWT.

Myndigheten har tittat på hur man i Finland nu planerar att införa en ny fordonstyp ”lätta personbilar” som då ska vara ”en ombyggd och ändringsbesiktad personbil vars maximala hastighet har begränsats till 60 km/h”, enligt det finska transport- och kommunikationsverket.

Men först ska frågan behandlas i Bryssel.

– Regeln håller på och granskas i EU innan man godkänner om finländarna får göra det. Om de får det kanske det är något vi kan titta på här. Jag tror det skulle kunna vara en lösning här också, säger Björn Hansson till NWT.

Transportstyrelsen skriver i mejl till ATL att det just nu inte pågår något arbete med att ändra reglerna för A-traktorer men att man tittar på frågan.

”Vi för interna diskussioner om att regelverk behöver ses över, men den typen av diskussioner för vi inom en rad områden, utan att det innebär konkret förändringsarbete”, skriver Sara Eriksson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Läs mer: Få tillgång till alla ATL-artiklar –prova för 1 krona!

Tänk på det här inför besiktningen:

Han klarade nålsögat:

Dagens regler för A-traktor

A-traktorn måste vara konstruerad för en maxhastighet av 30 km/h +/- 10 procent. Den ska vara ombyggd så att det är uppenbart att den inte längre är avsedd för person- eller godsbefordran. Säte för en eller två passagerare bredvid förare får dock finnas.