facebooktwittermail

Vårbruket flyttar långsamt norrut

I helgen kan vårbruket dra i gång i Kungsör. Är det bara tillräckligt torrt i backen ska såmaskinerna fram där.

– Antingen drar vi i gång i helgen eller så blir det i början av nästa vecka, säger Carl Jensen som jobbar på en gård i Kungsör.

I första svängen är det ett 40-tal hektar galanthavre som ska i jorden. Totalt handlar det om 200 hektar som ska sås där. Förutom havre så blir det maltkorn.

– Vi brukar idiotförklaras för att vi börjar så tidigt. Men vi ligger precis i mynningen av Mälaren och har en hel del invallad mark så det brukar torka upp fort.

Där har också rapsen delvis både fått gödsel och en kvävegiva.

– Går det inte så i helgen blir det att fortsätta att gödsla, säger Carl Jensen.

Carl Jensen hoppas få börja köra såmaskin i helgen.
Carl Jensen hoppas få börja köra såmaskin i helgen. FOTO: PRIVAT

I Skåne har vårbruket kommit i gång ordentligt. Något som ATL rapporterat om här. Det kommer också in många bidrag till ATL:s tävling om bästa vårbruksfoto.

Hannes Rosmans JD 6215 har inga problem med att dra stallgödselspridaren från Tebe.
Hannes Rosmans JD 6215 har inga problem med att dra stallgödselspridaren från Tebe. FOTO: PRIVAT

Hannes Rosman har skickat in en bild när han sprider gödsel på höstvete på en gård utanför Lidköping. Där räknar han med att kunna börja så i slutet av nästa vecka.

– Det ska inte komma något regn enligt rapporterna och det har torkat upp bra nu här på slutet.

Totalt ska det sås 450 hektar där, främst vete, rågvete och raps.

Det behöver inte vara purfärska bilder i tävlingen. Carl-Johan Pettersson i Sölvesborg har skickat in en bild från i fjol när hans kollega hade lite otur och fastnade i ett surhål.

Fungerar inte dräneringen kan det bli oönskad närkontakt med jorden.
Fungerar inte dräneringen kan det bli oönskad närkontakt med jorden. FOTO: PRIVAT

– Troligen har det blivit problem med dräneringen just där. Han kom inte loss själv men det var inga problem att få loss honom med en annan traktor.

Snart räknar han med att komma ut och sätta jordgubbsplantor. Odlingen är på 40 hektar och tre polacker är på plats för att hjälpa till med planteringen. Sedan blir det ogräsrensning samt fix med bevattningsanläggningen och annat pyssel tills det är dags att börja plocka i slutet av maj. Då hoppas Carl-Johan Pettersson på en rejäl förstärkning:

– Vi behöver omkring 150 personer. Så det ser lite mörkt ut just nu.

Har du också kommit i gång med vårbruket? Skicka gärna in din bild till oss på red@atl.nu eller via vår Facebooksida. Eller varför inte vara med i vår tävling och ha chans att vinna en drönare?