facebooktwittermail d

Snart är traktorn förarlös

Om man ska tro Terry Andersson i Norddakota så får vi mycket snart se förarlösa traktorer på fälten. Åtminstone i USA, där han i början av nästa år planerar att börja serietillverka en konverteringssats som gör nästan vilken traktor som helst förarlös.

ATL har tidigare berättat om ATC, Autonomous Tractor Corporation, som är helt övertygade om att framtidens traktorer är förarlösa. Man har byggt en helt förarlös dieselelektrisk redskapsbärare, Spirit, som nu körs i fälttester.

Förserie

Nu använder ATC delar av tekniken från Spirit och släpper ombyggnadspaketet Auto Drive för att göra vanliga traktorer förarlösa.

En förserie ombyggnadssatser ska säljas för 25 000-30 000 dollar. Dessa kan eftermonteras på nästan alla traktorer för att få de förarlösa, men ombyggnationen ser lite olika ut beroende på traktorn.

– Nya traktorer med elektroniska styrsystem är väldigt enkla att konvertera. Äldre kräver mera, men enligt vår mening går alla traktorer att konvertera, säger Terry Andersson.

Resurser frigörs

Företagets vision är att det ska gå fler men mindre och billigare traktorer på fälten. Genom att de är förarlösa frigörs resurser som kan läggas på annat.

Systemet använder inte alls GPS. Det anses för opålitligt.

Istället har ATC tagit fram ett eget system som bygger på en kombination av laser och radioteknik för att styra traktorn och hålla koll på området omkring den. Traktorn "lärs upp" av lantbrukaren och utför sedan sysslan som kan vara allt från plöjning till spannmålstransporter.

– Vi räknar med att det ska var i produktion under första kvartalet 2016.

Hur funkar det med lagstiftningen att ha förarlösa traktorer på fälten i USA?

– Systemet är designat för att vara helt säkert. Det finns inga lagar här annat än att lantbrukaren är ansvarig.

Bolaget jobbar också på en annan framtida produkt som de kallar E-Drive. I det paketet ingår att den vanliga transmissionen kopplas ur.

I stället monteras elektriska hjulmotorer, två eller fyra stycken, som tillsammans levererar mellan 200 och 600 hästkrafter beroende på modell.

Bränsleeffektivt

Inte heller traktorns motor används, utan en eller två dieselgeneratorer levererar kraften till elmotorerna. ATC säger att systemet är 10-20 procent mera bränsleeffektivt än en traditionell drivlina.

Spirit, den autonoma redskapsbärare, har testkörts i fält i ett års tid nu. Det är oklart när den kommer i produktion.