facebooktwittermail

Smarta kameran hittar sniglarna

Paris

Att försvara sig mot åkersniglarna kan vara både svårt och komplicerat. Men kanske kan det här verktyget hjälpa till i jakten.

Innovationen mot åkersniglarna har belönats med en bronsmedalj på Sima-mässan i Paris.
Innovationen mot åkersniglarna har belönats med en bronsmedalj på Sima-mässan i Paris. FOTO: DE SANGOSSE OCH CAP/MOSTPHOTOS

Innovationen har belönats med en bronsmedalj på Sima-mässan i Paris, och bygger på ett optiskt kameraöga som fotograferar av marken hundratals gånger varje natt.

Informationen från bilderna läggs sedan samman av en dator, som skickar resultatet vidare till lantbrukaren som därefter kan vidta åtgärder när sniglarna når alarmerande nivåer. Tack vare avancerade algoritmer ska produkten till och med kunna undvika att räkna samma individ flera gånger.

Bakom lösningen, som går under namnet Limacapt, står företaget De Sangosse och Cap 2020. Limacapt befinner sig än så länge på prototypstadiet med oklart lanseringsdatum och finansieringsmodell. En färdig produkt kan dock vara redo att släppas nästa år, antingen i form av uthyrning eller genom traditionell försäljning. Beroende på hur de lokala förutsättningarna ser ut ska en eller högst två snigelräknare per gård vara tillräckligt för att lantbrukaren ska få ut ett bra resultat av utrustningen.

Tack vare solcellen på stativet är snigelräknaren självförsörjande på energi.
Tack vare solcellen på stativet är snigelräknaren självförsörjande på energi.