facebooktwittermail d

Smart glas byggs in i nya Valtramodellerna

Valtra planerar att lansera en ny smart glaslösning i sina N- och T-modeller. Den nya tekniken ska ge föraren värdefull information under färd, och ska på sikt bana väg för en rad nya smarta säkerhetslösningar.

Företaget har kort och gott valt att kalla sin nya lösning för SmartGlass. Tekniken kan närmast beskrivas som en transparent skärm som sträcker sig över vindrutan, och som är byggd för att visa en rad informationsflöden i traktorn.

LÄS ÄVEN: Se Kvernelands maskiner i praktisk drift

Tanken är att tekniken ska förbättra användarupplevelsen och underlätta för föraren under svåra arbetsmoment.

Visar information överskådligt

I sin marknadsföring beskriver Valtra hur föraren måste vara uppmärksam på många saker under tiden som hon eller han manövrerar traktorn. Samtidigt som man följer viktiga informationsflöden, måste man ha koll på omgivningen och samtidigt vara uppmärksam på maskinens status. Här ska Valtras nya smarta skärm vara behjälplig genom att presentera informationen på ett mer överskådligt sätt.

Enligt Valtra ska detta förbättra både säkerheten och ergonomin.

Till en början kommer skärmen att kunna användas för att visa en rad informationsflöden, beroende på vilka arbetsuppgifter som utförs för stunden. Dit hör bland annat körhastighet, varvtal, motor- och hydrauliktemperatur, positionsinformation för frontlastaren, bränslenivåer och en rad andra informationsuppgifter. Dessutom ska den gå att parkoppla med mobiltelefonen för att visa telefonuppgifter.

LÄS ÄVEN: ATL-TV provkör nya Valtran

Men detta är bara början. Valtras visioner för den nya displayen är betydligt högre än så. I framtiden planerar företaget bland annat att bygga in funktioner som slår larm vid fordonsomkörningar eller när personer befinner sig farligt nära traktorn. Men systemet ska även kunna slå larm i samband med farliga sluttningar och kunna kopplas samman med framtida teknologier som köranvisningar i fält.

Ny display visas på Agritechnica

Enligt Valtra ska den nya displayen släppas som tillval inom tolv månader. För den som är intresserad kommer tekniken även att visas upp på Agritechnica i november. ATL-TV har även provkört nya Valtran. Det reportaget hittar du här nedan.

PREMIUM: ATL:s testförare provkör Valtra T 234 - med SmartTouch

LÄS ÄVEN: Nya traktormodeller från Valtra

LÄS ÄVEN: Ny Claaspress binder utan nät

LÄS ÄVEN: Bättre flöde i New Hollands nya tröska