facebooktwittermail d

Sluta avveckla matproduktionen i Sverige

Vi behöver en ny regering som kan lyfta jordbruket och fisket, skriver Kerstin Herbertsson. 

Kossor betar vid vatten.
Betesdjuren är numera alltför sällsynta, skriver Kerstin Herbertsson. FOTO: BENGT EKMAN/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

 Vi har i alla tider haft två viktiga modernäringar, jordbruk och fiske. Men i dag verkar vi tyvärr ha en regering som inte förstår innebörden i ordet självförsörjningsgrad. Landets folkmängd har ökat kraftigt samtidigt som fisket i det närmaste är helt nermonterat och jordbruket verkar gå samma väg.

Det framstår som att den svaga regeringen i det närmaste har låtit tjänstemän på myndigheter praktisera sina egna agendor – inplantering av varg, vildsvin, hjortar och slutligen rivning av fördämningar som i sin tur leder till vattenbrist och förstörda ekosystem.

Ytterligare en flathet från flera regeringar har varit att tillåta utländska intressen att ta över vår infrastruktur i lantbruket såsom mejerier, slakterier och liknande anläggningar.Att skylla klimatförändringar på kornas rapningar – och därmed skydda den globala oljeindustrin – är löjligt. Det blottar en inkompetens.

Man blir också beklämd över utvecklingen när man kör mil efter mil utan att det finns några betesdjur innanför så många stängslade beteshagar. Man blir i stället glad för varje betesdjur man ser då det börjar bli en ovanlig syn.

En annan sorglig syn är ett besök i min hemtrakts största fiskehamn där de blåklädda fiskegubbarna med sina flakmopeder, fulla av fiskeredskap till båtarna, är utbytta. Nu möts man av en hamn med husbilar, solande turister och så självklart en säsongsöppen matservering och sjöbodar att hyra över natten.

Hur ska det se ut om några år om vi fortsätter denna destruktiva avveckling av livsmedelsföretag i hela landet? En avveckling som leder till avfolkning av landsbygden.

Det är bara att hoppas att importen verkligen fungerar så att det finns mat på bordet, då det inte har varit prioriterat av svenska regeringar att satsa på landsbygden och ett väl fungerande lantbruk.

Nu är det dags för Sverige att få en regering som kan styra upp myndigheterna och prioritera livsmedelsproduktion.

Kerstin Herbertsson

Jämjö