facebooktwittermail d

SLU-studenter kom med bästa affärsidén

Jägmästarstudenterna Axel Ljudén och Albin Nyström vill revolutionera användningen av data om skogen. Nu har de vunnit Venture Cups affärsidétävling med sin PlockApp och siktet är inställt på fler tjänster som rör den svenska skogen.

De är bara 24 år gamla och tar examen 2022.

Men på ett år har redan kommit långt med det som började som en idé för att få ut fler i skogen.

– Det är väldigt kul att ha många som tror på en. Det gör en ännu mer motiverad att gasa på, säger Axel Ljudén till ATL.

Deras app PlockApp fick i förra veckan utmärkelsen Game Changer i affärstävlingen Venture Cups Sverigefinal. Med prispengarna på 50 000 kronor ska de fortsätta utveckla sitt aktiebolag Ecotype, där PlockApp bara är en av tjänsterna de vill ta fram.

”Vår vision är att vi vill avdramatisera och förenkla så att folk har närmare till skog och mark. Det är en för stor barriär i dag. Det är för mycket krångel emellan”, säger Axel Ljudén (till höger) som driver företaget Ecotype med sin studiekamrat Albin Nyström.
”Vår vision är att vi vill avdramatisera och förenkla så att folk har närmare till skog och mark. Det är en för stor barriär i dag. Det är för mycket krångel emellan”, säger Axel Ljudén (till höger) som driver företaget Ecotype med sin studiekamrat Albin Nyström. FOTO: VENTURE CUP

Göra informationen lätt att använda

Appen samlar och analyserar komplex data, till exempel från Riksskogstaxeringen, och gör om det till en karta som är lätt att förstå och som beskriver naturen i Sverige. Just nu har de en betaversion, och går allt enligt planen lanseras den publikt nästa år.

- Vi såg att många vill plocka mer bär och svamp men att de tycker att det är svårt att komma ut i skogen. Då tänkte vi att vi gör ett verktyg som gör det enklare att hitta ut, säger Axel Ljudén.

De har använt tillgänglig data från olika informationskällor, bland annat från Skogsstyrelsen. Sedan har de lagt mycket krut på att göra ett verktyg som är lätt att förstå och också kul att använda. Vid lanseringen nästa år är tanken att det ska gå att söka på olika habitat och olika typer av biotoper, så att det lättare går att hitta viss typ av svamp.

– Data som finns på skogen i dag är alldeles för svår för gemene man. Vi vill verkligen visualisera data på ett bra sätt.

PlockApp beskriver den svenska skogen i detalj, markfuktighet, täthet, höjd med mera.
PlockApp beskriver den svenska skogen i detalj, markfuktighet, täthet, höjd med mera. FOTO: AXEL LJUDÉN

Kartlagt hela Sveriges skogar

De två studenterna läster masterutbildningen i skogsindustriell ekonomi på SLU i Uppsala. Men de är också drivna entreprenörer. Appen är ett första steg betonar Axel Ljudén. De har stora mängder skogsdata som de vill ska användas på ett betydligt smartare sätt och som de tror kan bli nya tjänster framöver, inte minst i skogsbruket.

– Vi har mappat alla skogar i hela Sverige och alla bestånd. Den här tekniken med segmenteringen som vi har tagit fram har vi gjort med en avancerad metodik.

Ser ni några risker med att informationen kan användas på ”fel” sätt?

– Vi ser snarare möjligheter än risker. Om vi kan öka kunskapsnivån och intresset för skogen kan vi skapa en större förståelse kring hur viktig skogen är. Både för vårt samhälle och de olika ekosystemtjänster som den bidrar med.

Vad tycker ni om allemansrätten?

– Jag tycker att det är en supertillgång som finns i Sverige som vi självklart måste värna om på bästa sätt. Den ger så mycket till Sverige och alla som bor här.

Årets Game Changer vid Venture Cups Sverigefinal

Så här löd motiveringen vid prisutdelningen: “Genom att skapa effektiv resursanvändning kan bolaget förändra vårt förhållningssätt till miljön. Tack vare teamets lösning skapas större träffsäkerhet och precision vilket adresserar hållbarhetsfrågor som onödiga transporter och produktion. Med en enkel process möjliggör de att alla har tillgång till naturens guld.”