För två år sedan drabbades Skånsta ridskola i Österåkers kommun utanför Stockholm av det dödliga viruset EHV-1. Totalt fick 20 hästar på anläggningen den neurologiska varianten av EHV-1 och fyra hästar dog. Förra året anmälde ridklubben Distriktsveterinärerna, SVA, Länsstyrelsen i Stockholm, Länsstyrelsen i Uppsala och Universitetsdjursjukhuset vid SLU till Justitiekanslern för sin hantering av utbrottet och klubben menar att myndigheterna inte följde reglerna.
SLU kritiseras efter utbrott av dödligt hästvirus
Nu riktar Justitiekanslern (JK) kritik mot Universitetsdjursjukhuset vid SLU efter hanteringen av det dödliga hästviruset som drabbade Skånsta Ryttares anläggning vintern 2019.
– Vi har inte förväntat oss en säck med pengar, men vi ville anmäla bristerna i systemet så att inte fler råkar ut för det här. Vi vill få till en förändring, säger Ulrika Håkansson som är ordförande för Skånsta Ryttare.
SLU bekräftar kritiken
I beslutet från JK slås det fast att varken SVA, Länsstyrelsen i Stockholm eller Distriktsveterinärerna har agerat felaktigt eller försumligt. Däremot riktar JK kritik mot Universitetsdjursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet for underlåtenhet att skyndsamt anmäla misstanke om djursjukdom. SLU ska enligt JK ha agerat i strid med djursjukdomsföreskrifterna men rutinerna för provsvar ska nu har ändrats.
– Ja det får vi hoppas att de har gjort, säger Ulrika Håkansson.
Hon vill inte uttala sig mer om JKs beslut innan frågan har diskuterats internt i styrelsen. Men hon håller inte med JK som menar att klubben inte har bevisat att SLU:s agerande orsakade skada för verksamheten och därmed avslår skadeståndsanspråket som uppgår till nästan en miljon kronor.
ATL har sökt SLU för en intervju, men SLU:s presschef Magnus Nelin väljer att kommentera kritiken i ett mejl.
”JK har inte funnit att SLU har bidragit till smittspridning genom sin hantering av ärendet. Det kan också nämnas att SLU behandlade ett stort antal hästar från föreningen, varav de flesta räddades. Däremot riktar JK kritik mot att SLU inte skyndsamt anmälde misstanke om anmälningspliktig djursjukdom i detta fall. Kritiken är berättigad. Anmälan borde ha skett tidigare. SLU har inte agerat korrekt i detta avseende”, skriver Magnus Nelin till ATL.
Tillbaka i verksamheten
Trots de juridiska turerna, är det åter vardagen på Skånsta ridskola. I dag är åtta hästar som hade den neurologiska formen av EHV-1 tillbaka i ridskoleverksamheten.
– Hästarna som var sjuka går lektioner som de ska, men vi måste låta dem vila under långa perioder. De behöver det, säger Ann Borglund som är verksamhetschef hos Skånsta Ryttare.
I vinter har minnen väckts till liv. Via sociala medier har Ann Borglund följt det stora utbrottet av EHV-1 på tävlingsplatsen i spanska Valencia där många svenska hästar har smittats.
– Det är hemskt det som har hänt Jag har följt utvecklingen i Spanien via Facebook. De gör det som vi ville göra men inte fick, de åkte och köpte byggmaterial för att bygga egna hängmattor för hästarna så att de inte lägger sig ner, säger Ann Borglund.
Fakta: EHV-1
EHV-1 är ett herpesvirus som finns hos hästar i hela världen. Det kan orsaka feber, förkylning samt att dräktiga ston kastar sina för. Det finns också en neurologisk variant som det dock inte finns något vaccin mot. Bland symptomen finns vinglighet, svårigheter att resa sig och svårigheter att kontrollera urineringen.
Fakta: Skånsta ridskola
Ridskolan ligger i Österåkers kommun och är en föreningsdriven ridskola som drivs av den ideella föreningen Skånsta Ryttare som har 550 medlemmar. Ridskolan drivs inte i vinstsyfte utan verksamheten ska endast vara i balans.