facebooktwittermail

Slår ett slag för giftfritt

Ett förbud på Stomp och Totril innebär inte alls ett stopp för all svensk lökodling. Det går att odla utan, säger KRAV, Samodlarna och Biodynamiska föreningen och gör gemensam sak.

Att inte använda växtskyddsmedlen som Stomp och Totril är lönsamt i längden och skapar sysselsättning åt fler, menar de i stället.
Odling utan växtskyddsmedel innebär fler arbetstimmar. För en ekologisk lökodlare mellan 150 och 200 fler arbetstimmar per hektar lök jämfört med en icke-ekologisk odlare, uppger de tre organisationerna. För det får en ekologisk odlare mer betalt för sina grönsaker och slipper hanteringen av farliga gifter.

KRAV, Samodlarna och Biodynamiska föreningen hänvisar till statistiken som säger att 2004 var försäljningen av ekologiska grönsaker 2,4 procent av den svenska marknadens totalförsäljning av grönsaker. 2009 var försäljningen uppe i 5,9 procent - mer än en fördubbling.

I dag finns nästan 900 hektar ekologisk grönsaksodling i Sverige med bland annat morot, lök, rödbetor och vitkål, där den förstnämnda är den i särsklass största. ATL.nu