facebooktwittermail d

Slakttransporter till Turkiet kritiseras

Internationella djurrättsorganisationer slår larm om att slaktdjur som fraktas från EU till Turkiet utsätts för stort lidande och att transporterna dessutom bryter mot EU:s regler, uppger SVT:s Rapport.

Djurrättsorganisationerna Animal Welfare Foundation, Eyes on Animals, Compassion in World Farming och Tierschutzbund Zürich har granskat transporterna av får och kor från EU till Turkiet och har flera videoupptagningar som visar på djur som lider. De kläms i trånga utrymmen, dör av utmattning eller tvingas äta från smutsiga ströbäddar i brist på bättre mat.

Under transporterna får en del slaktdjur vänta i timmar och ibland dagar vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet. Ofta lämnas de då i heta transporter utan tillräcklig ventilation samt med för lite mat och vatten.

Bryter mot regler

Även på slakterierna i Turkiet utsätts djuren för lidande, enligt djurrättsorganisationerna. Deras videoupptagningar visar hur djuren slaktas genom ett snitt i halsen, till synes utan bedövning. Enligt organisationerna bryter denna halalslakt i stordrift mot internationella regler.

De länder som exporterar slaktdjur till Turkiet är Ungern, Bulgarien, Grekland, Österrike samt de baltiska länderna.