facebooktwittermail d

Slaktkö drabbar grisproducenter

Tre slakteristrejker förra året har skapat slaktkö i Danmark. Nu körs danska grisar till Tyskland för att slaktas i stället.

Det börjar bli trångt i stallarna hos danska grisproducenter.
Det börjar bli trångt i stallarna hos danska grisproducenter.

Strejkerna vid Danish Crowns slakterier förra året har fått efterverkningar på kapaciteten hos företaget slakterier. Enligt Danish Crown tvingades man slakta 100 000 grisar färre 2016 på grund av strejkerna. Det har i sin tur byggt upp en slaktkö motsvarande tre dagars slakt.

Under innevarande vecka är slakterierna dessutom stängda ytterligare två dagar. Det ställer de danska grisproducenterna inför stora utmaningar för att klara djurvälfärden.

Körs till Tyskland

En utväg är nu att slakta dansk gris i Tyskland.

– Det är långt ifrån en optimal lösning att köra grisarna till slakt i Tyskland men vi har en extrem situation så vi har inga andra möjligheter, säger Sören F Eriksen, direktör för Danish Crown Pork, i ett pressmeddelande.

Enligt Sören F Eriksen är det den absolut sista utvägen som företaget nu tar till. Det görs uteslutande för att många av grisproducenterna inte har plats nog i stallarna.

– Vi ser också en vecka framför oss med stigande temperaturer så vi gör vad vi kan för att slippa kompromissa med djurvälfärden.

Kapaciteten räcker inte

Normalt skulle Danish Crown ha kommit i kapp tappet genom övertidsarbete men eftersom sommarsemestrarna väntar räknar företaget inte med att ha kapacitet för mer än det antal grisar som normalt anmäls till slakt vecka för vecka.

Omkring 10 000 grisar ska slaktas varje vecka i Tyskland. Djuren kommer företrädesvis från sydligaste Jylland för att hålla nere transporttiderna så mycket som möjligt.