facebooktwittermail

Skyltar ska väcka debatt

Grisföretagare Patrik Fransson utanför Ystad vill inte vänta längre. Han har satt upp skyltar utmed vägen för att väcka debatt kring grisproduktionen.

- Nu är det akut! Den här krisen liknar inget annat! Dioxinskandalen i Tyskland var droppen.

Patrik Fransson har varit med länge i grisbranschen och sett många kriser, men nu har han fått nog. Han tycker att de organisationer som finns reagerar för dåligt och för långsamt, och vill se någon form av aktion. När ingen annan gör något, så tar han saken i egna händer.

Patrik Fransson vill ha debatt och diskussion. Han förstår att det är svårt att vara konsument, men vill att den allmänna medvetenheten ska öka.

Ska betala sig


- Vi har ju gemensamt i Sverige satt upp regler för hur vi vill ha djurhållningen. Då måste vi väl få betalt för det? Den här krisen är akut, men många frågeställningar lever vi med hela tiden.

Det kostar mycket med stora byggnader så grisarna får den yta de ska ha, och med personal som sköter exempelvis halmtilldelning, menar han.

- Jag vill inte vara i tidningen som negativ och pipig. Marknadsekonomi är okej, men spelreglerna håller inte, säger Patrik Fransson.

Sverige ett föredöme


Han är stolt över det sätt som grisar föds upp på i Sverige, och tror att övriga grisländer kommer att bli tvungna att följa efter.

Han tar antibiotikan som exempel och säger att nu står alla stora grisländer i Europa inför det generella antibiotikaförbud som Sverige införde redan 1986.

- Det finns inte i tanken att lägga ner. Jag har ju precis investerat i nya stallar, säger han. Eva Johansson