facebooktwittermail d

”Justitieministern ska inte skylla dieselstölder på brottsoffer”

När justitieministern säger att brottsoffer inte kan räkna med hjälp från polisen öppnar han upp för mobbjustis och medborgargarden, utanför rättssamhällets kontroll.

Det skriver Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson i en debattartikel.

Andreas Carlson (KD, rättspolitisk talesperson. FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Vilket skydd kan en företagare förvänta sig mot kriminalitet? Frågan ställs på sin spets efter justitieminister Morgan Johanssons (S) häpnadsväckande uttalande om företagens eget ansvar, i synnerhet om de tjänar pengar (SR P4 Jönköping, 20/6).

Det här är en oroande och farlig utveckling. När justitieministern säger att brottsoffer inte kan räkna med hjälp från polisen öppnar han upp för mobbjustis och medborgargarden utanför rättssamhällets kontroll.

Antalet dieselstölder har mer än fördubblats i år, enligt Sveriges radios granskning. Något annat vore konstigt att förvänta sig när dieselpriserna slagit rekord månad efter månad på grund av regeringens skattepålagor och tvånget att blanda i biodrivmedel. Bara två procent av stölderna klaras upp.

De som drabbas hårdast av detta är redan hårt utsatta branscher. Maskinentreprenörer, byggbolag och jordbrukare. Branscher som är hårt konkurrensutsatta och vars marginaler krymper rasande fort i takt med högre dieselpriser, brist på konstgödsel och skenande inflation. Dessutom utsätts de alltså för stölder vilket ytterligare fräter på möjligheten att bedriva företag i Sverige.

När justitieminister Morgan Johansson upplyses om det fördubblade antalet dieselstölder av P4 Jönköping är hans reaktion dock motsatt mot vad man ska kunna förvänta sig. Han skyller på företagen själva.

Så här sa han till P4 Jönköping: ”Man ska komma ihåg att de här företagen tjänar en hel del pengar och har ett eget ansvar att skydda sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting på att polisen ska lösa alla problem.”

Där har vi det, svart på vitt.

I Morgan Johanssons Sverige ska inte företagare förvänta sig att polisen bekämpar stölder. Det är företagens egna ansvar. Det är allvarligt att skylla på brottsoffren. Och det är allvarligt och felaktigt att hänvisa till att de här företagen ”tjänar en hel del pengar.”

För det första stämmer det inte. Det här är branscher i kris.

För det andra: Vilka andra företagare och/eller privatpersoner ska förvänta sig ett sämre skydd om de tjänar pengar?

Att Johansson skyller ifrån sig är numer vardagsmat. Ena dagen är det kommunernas fel att tonåringar mördar varandra, andra dagen är det jobbskatteavdragens. Men att han skulle sjunka så lågt som att skylla direkt på brottsoffren är en ny lägstanivå. Vad är nästa steg?

Borde rånoffrets föräldrar tänkt på att inte ge sin son en fin jacka i julklapp? Borde villaägare som haft inbrott skylla sig själva om de inte byggt ett inbrottssäkert staket runt sitt hem?

Johanssons retorik är smaklös och den är dessutom felaktig. Enligt en rapport från Svenskt näringsliv lägger svenska företagare nästan 30 miljarder kronor på olika säkerhetsåtgärder varje år.

I dagligvaruhandeln har den kostnaden ökat med 20 procent på bara två år. Detta är tydligen fakta som gått regeringen förbi. 

Utöver det är Johanssons uttalanden dessutom farliga. När justitieministern säger att brottsoffer inte kan räkna med hjälp från polisen öppnar han upp för mobbjustis och medborgargarden, utanför rättssamhällets kontroll.

Justitieministern tycks ha gett upp. Det är oacceptabelt. Sverige förtjänar bättre. Sverige kan bättre.

Sverige förtjänar en regering som står på brottsoffrens sida, inte en som uppgivet tittar på och flyttar över ansvaret på brottsoffren.

Andreas Carlson (KD)
rättspolitisk talesperson

Läs mer

Du hittar fler Debattartiklar här.