facebooktwittermail d

Liten inbromsning på skotarmarknaden

John Deere har stärkt sitt grepp om den svenska skotarmarknaden under årets första tre månader. Det visar ny statistik från Skogsforum.

Under januari till mars i år inregistrerades 46 nya skotare från John Deere, ett exemplar mer än samma period i fjol. Men eftersom det totala antalet nyregistreringar sjunkit från fjolårets rekordnivå 111 stycken första kvartalet, till 98 stycken i år, har John Deere ökat sin marknadsandel till 46,9 procent (+6,4). Det visar nya siffror från Skogsforum.

Första kvartalet i år så registrerades det 17 stycken av John Deeres största skotarmodell, 1910G.
Första kvartalet i år så registrerades det 17 stycken av John Deeres största skotarmodell, 1910G. FOTO: JOHN DEERE

På delad andraplats är Komatsu och Ponsse med 15 maskiner vardera. Det är en minskning med 11 stycken för Komatsu och 7 stycken för Ponsse, jämfört med siffrorna för motsvarande månader i fjol.

Ecolog har fortsatt sin positiva trend från i höstas och har nu passerat Rottne. Söderhamnsföretaget levererade 10 maskiner till den svenska marknaden under första kvartalet, vilket är 4 fler än i fjol. Småländska Rottne fick ut 8 skotare under perioden, 1 mer än i fjol.

Ecolog har tagit andelar och ligger nu på fjärde plats på skotartoppen.
Ecolog har tagit andelar och ligger nu på fjärde plats på skotartoppen. FOTO: ECOLOG

Skogsforum konstaterar också att det skett en förändring på marknaden. Andelen riktigt stora skotare, med en totalvikt på minst 18 ton, har vuxit rejält. Andelen som brukar ligga på just under 30 procent har första kvartalet i år ökat till 38 procent.

De mindre gallringsskotarna (8 till 11,9 ton) ligger kvar på en marknadsandel på omkring 15 procent. Så tillväxten har skett på mellanskotarnas bekostnad.

Läs också: 2020 - rekordår för skotare

ATL TV: Ny storskotare hos största entreprenören