facebooktwittermail d

Skönsångare nationalfågel – igen

Den bästa sångaren i den svenska fågelvärlden har återigen blivit vald till nationalfågel. Koltrasten har en plats i svenskarnas hjärta.

Nästan 55000 personer röstade i den sista omgången av den landsomfattande omröstningen som avslutades i veckan. Av dem lade nästan 13000 sin röst på koltrasten skriver nyhetsbyrån TT. Det innebär att arten i praktiken blivit omvald. Den valdes till nationalfågel redan 1962 i en omröstning arrangerad av Dagens Nyheter. Nu kan man säga att den befäst sin position trots att den inte finns i hela landet.

Saknas i norr

– Den saknas uppe i nordligaste Sverige. Hade omröstningen bara gällt Norr- och Västerbotten hade nog storspoven vunnit, säger Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening (SOF) som har organiserat omröstningen till TT.

Röstandet har fortgått i omgångar med start i februari i år, och inför den sista omgången var bara tio arter kvar på listan.

Skatan tog plats

Enligt Wirdheim var det aldrig riktigt spännande även om nummer två på listan, skatan, ett tag såg ut att kunna hota koltrasten, men det berodde helt och hållet på draghjälp av poddradioprogrammet Alla mina kamrater som uppmanade lyssnarna att rösta på arten.