Fredrik Wallén vid polismyndigheten i Sörmland har genom åren fått god inblick i problemet.
-I stor utsträckning handlar det om säsongsbetonad verksamhet med erbjudande om varor eller tjänster. De tilltänkta kunderna känner ofta att så här billigt kan det inte vara och i de fall man ändå tackar ja blir det i efterhand ofta bråk om priset.
Inte lätt att ångra
Det är inte lätt att få rätt om man ångrar sig eller är missnöjd. Även om metoderna uppfyller formella krav på bedrägeri vet man i efterhand oftast inte tillräckligt mycket om försäljarna för att få tag på dem.
-Det är inte bara svårt att få någon lagförd utan också att slå fast gränsen mellan en dålig affär och ett kriminellt bedrägeri. Vi har genom åren fått väldigt många påringningar från människor som tyckt att det varit obehagligt för säljarna har ofta varit väldigt aggressiva, säger Fredrik Wallén.
Ej godkända
De elverk som nu dykt upp i stor upplaga marknadsförs som dieselelverk men drivs med bensin och har snörstart som en gräsklippare. Enligt Länstidningen Östersund är de billiga men knappast prisvärda. Effekten heller inte uppgivna inte 6,5 kilowatt utan snarare 1,5 och konstruktionen är inte ens godkänd som elverk.
Nils Rosling i Gimdalen i Jämtland köpte två verk. När han startade maskinen löste säkringen genast ut och han kontaktade tidningen för att varna andra. Han konstaterar att elverket är felmärkt med 13 hästkrafter.
-Jag tror att effekten ligger på två hästkrafter, säger Rosling till tidningen.
Svält ut dem
Fredrik Wallén tror att bästa lösningen är att svälta ut lurendrejarna.
-Ju mindre kontakt man har med dem desto mindre är risken att de fortsätter. De måste ju sälja för att få in pengar och förhoppningen är att problemet kan förebyggas bort genom att det tänkbara kundunderlaget blir för dåligt och att de som utsatts för konkreta brott anmäler det till polisen. Jan Vainult