facebooktwittermail d

Skogsindustrin satsar trots inbromsande ekonomi

Svensk ekonomi bromsar in. Det är bedömningen i en konjunkturrapport från Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna. Men skogsindustrin går mot strömmen och investerar.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Den globala ekonomin tar inte fart på det sätt som många hoppats på, och svensk ekonomi kan inte längre eldas på med hjälp av räntesänkningar. Den bedömningen gör Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna och det var en ganska dyster bild som chefekonom Mats Kinnwall gav när han presenterade konjunkturrapporten idag.

– Jag tror att vi står inför en avmattning i världsekonomin i år och nästa år, sa Mats Kinnwall.

Extrema räntesänkningar

Svensk ekonomi har gått bättre de senaste åren jämfört med den globala ekonomin, främst tack vare Riksbankens extrema räntesänkningar. Förutom en skjuts till den svenska ekonomin på hemmaplan, har det lett till att den svenska valutan tappat i värde, vilket gjort svenska varor billigare utomlands och därför gynnat exportföretagen.

Budskapet från Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna är att Sverige i fortsättningen i större utsträckning följer den globala utvecklingen.

– Jag tror inte på någon dramatisk inbromsning eller fall i svensk ekonom, men på lägre tal än prognosmakarna, sa Mats Kinnwall.

"Finns en optimism"

Ett tecken på en avmattning inom svensk ekonomi är att svenska industriföretag inte gör några stora investeringar. Undantaget är pappers- och massaindustrin, som investerar för att gå från produktion av tidningspapper till andra produkter, såsom kartong och pappersmassa.

– Det handlar om att ställa om sig och det finns en optimism och det skapar en kraftig investeringsuppgång inom den delen av industrin, sa Mats Kinnwall.

Svenska kronan inte lika svag

Konsekvenserna av att svensk ekonomi blir mer lik den globala är bland annat att den svenska kronan i fortsättningen inte kommer att vara svag i förhållande till konkurrentländernas valutor.

– Byggboomen bromsar också in när vi rättar in oss i det internationella ledet, sa Mats Kinnwall.