facebooktwittermail d

Skogsfond vill köpa skog för miljarder

Skogsfonden Silvestica Green Forest som startades i våras vill växa snabbt. Målsättningen är att köpa och förvalta skog för nästan 5 miljarder kronor under de kommande 3-5 åren. Nu investerar Folksam en halv miljard i fonden.

Fonden Silvestica Green Forest vill köpa skog för miljarder i Östersjöområdet de kommande åren.
Fonden Silvestica Green Forest vill köpa skog för miljarder i Östersjöområdet de kommande åren. FOTO: ULF ARONSSON

Silvestica Green Forest AB grundades i april av CRK Forest management, SEB och Hesselmanska stiftelsen. Fonden ska köpa skogsmark i Sverige, Finland och Baltikum och förvalta och förädla innehavet för "en hög värdetillväxt och stabil direktavkastning".

Skötselavtal

Styrelseordförande för Silvestica är Ola Hildingsson, med en bakgrund med ledande befattningar inom bland Stora Enso, SCA och Domsjö Fabriker. VD är Rickard Lehmann, bland annat tidigare regionchef för Sydved, och numera även VD för CRK.

I somras gjorde Silvestica sitt första förvärv då de genom sitt finska dotterbolag köpte nästan 7 000 hektar skog i Finland av UPM. Samtidigt tecknades långsiktiga avtal om skötsel, som ska hanteras av CRK, och virkesleveranser till UPM.

Folksam investerar

Nu aviserar Folksamgruppen att de investerar totalt 50 miljoner euro, nästan 500 miljoner kronor, i Silvestica.

"Det här engagemanget i skogstillgångar passar oss bra och bidrar både till fortsatt god avkastning till våra kunder och en hållbar utveckling. Investeringen ger oss realtillgångar med säkra och stabila kassaflöden, samtidigt som den har låg korrelation med aktiemarknaden", säger Michael Kjeller, chef för Folksamgruppens kapitalförvaltning, i ett pressmeddelande.

5 miljarder

Folksam är också ett av de företag som nämnts i spekulationerna om placerare som haft funderingar på att köpa ut skogen i samband med uppdelningen av SCA.

Men Silvestica kommer behöva mycket mer pengar än Folksams halvmiljard - enligt pressmeddelandet är målsättningen för Silvestica att inom tre till fem år äga skogsmark till ett värde av 500 miljoner euro, det vill säga uppåt 5 miljarder kronor, i Östersjöområdet.

LÄS MER: Holmen säljer skog för 100 miljarder

LÄS OCKSÅ: Bergvik delas upp på ägarna

LÄS ÄVEN: Hård kritik mot Sveaskogs markköp

PREMIUM: Danska grishotet bekymrar inte Sverige