facebooktwittermail

Han fick Stora Ensos säkerhetspris

Även om säkerhetsarbetet kostar lite är det lönsamt på lång sikt. Det menar Johan Adolfsson som nu har fått Stora Ensos säkerhetspris.

Johan Adolfsson fick Stora Ensos säkerhetspris.
Johan Adolfsson fick Stora Ensos säkerhetspris. FOTO: PRIVAT

Säkerheten har varit ett prioriterat område på Johan Adolfssons Skogstjänst i Svärdsjö i Dalarna sedan 2008 när verksamheten tog fart.

– Vi startade 2003, men första åren var det bara en anställd och jag, säger Johan Adolfsson.

Nu företaget 18 anställda som kör de tio maskinerna, fem skördare och fem skotare med tre förare i varje team.

– Säkerhetsarbetet har accelererat de senaste åren då vi har fått en personalansvarig och utbildat skyddsombud, säger Johan Adolfsson.

Få tillbud

Företaget har varit förskonat från allvarliga tillbud. Några stukningar och mindre skärskador som inte har behövt sys har det dock blivit under åren.

– Stukningarna är inte många, kanske någon gång per år på 18 anställda. Och de har inte varit allvarliga, inte något som har lett till sjukskrivningar.

Säkerhetsapp

Alla anställda har också en app i mobilen där de ska rapportera när de åker till och från jobbet samt när de utför ensamarbete utanför maskinen. Vid ett tillfälle har det blivit utryckning på grund av den. Men det visade sig inte vara någon fara på taket.

– Det visade sig vara dålig mottagning där han befann sig och dessutom var inte positionstjänsten på. Men till slut fick vi kontakt och då kunde vi vända tillbaka.

Påverkar säkerhetsarbetet lönsamheten?

– På kort sikt kostar det en del. Det tar tid med utbildningar. Men på lång sikt är det en vinst i och med vi blir en bra och trygg arbetsplats vilket är viktigt för att behålla personal.

Man har inte kommit i mål med säkerhetsarbetet ännu.

– Det går att utveckla ytterligare både på personlig nivå och på teamnivå. Och det ska vi göra, säger Johan Adolfsson.

Prisade

Bolagets målmedvetna arbete för att minimera olyckor och öka säkerheten har gjort att det nu fått Stora Ensos utmärkelse Årets Säkerhetsinitiativ 2019.

”Varje insats som görs för säkerheten kan faktiskt rädda liv. Alla som arbetar åt oss ska komma hem säkert varje dag, och vi vill uppmuntra våra entreprenörer att arbeta med säkerheten. Det känns bra att i detta sammanhang lyfta fram det arbete Adolfssons Skogstjänst har gjort, säger Martin Holmgren”, vd på Stora Enso Skog i ett pressmeddelande.

Årets Säkerhetsinitiativ

Utmärkelsen Årets Säkerhetsinitiativ kan delas ut till ett företag, en samarbetspartner eller en enskild anställd som gjort skillnad för människor och miljö. Syftet är att bidra till att skapa en säkrare och bättre arbetsmiljö. Genom att uppmärksamma de insatser som görs är förhoppningen att arbetet med säkerhet lyfts upp och får ta en ännu större plats.

Utmärkelsen Årets Säkerhetsinitiativ består av ett diplom, en gåva, blommor och 15 000 kronor som pristagaren får skänka till valfritt välgörande ändamål. Johan Adolfssons Skogstjänst har valt att skänka summan till Hjärt-Lungfonden.