facebooktwittermail

Stor skogsbrand utanför Örnsköldsvik omringad

En skogsbrand har brutit ut i närheten av sjön Frättjärnen i Örnsköldsviks kommun, rapporterar tidningen Allehanda. Åskoväder tros vara orsak. 

Det brinner i skogen utanför Örnsköldsvik. Arkivbild.
Det brinner i skogen utanför Örnsköldsvik. Arkivbild. FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT

Det var strax efter 14.00 på måndagen som larmet kom om en skogsbrand utanför Örnsköldsvik. 

Räddningstjänsten har sedan eftermiddagen på måndagen bekämpat en större skogsbrand i närheten av sjön Frättjärnen i Björna, Örnsköldsviks kommun. Branden som senare uppmättes till cirka 3,5 hektar var under kvällen omringad, enligt räddningscentralen i Västernorrland.


– Vi har varit lite rädda för att den ska sprida sig till ungskog men det hotet är nu undanröjt, säger inre befäl Fredrik Lindqvist.
Två helikoptrar har varit på plats varav en fortsatte släckningsarbetet under kvällen. Räddningstjänstens markpersonal räknar med att arbeta på platsen hela natten.

"Vädrets makter är med" 


– Det känns som vi har ganska bra kontroll. Om inget händer med vindkantringar eller annat oförutsett kommer det här gå bra. Nu under kvällen blir det också lite svalare och fuktigare luft så vi har vädrets makter med oss, säger Fredrik Lindqvist vid 19.30-tiden på måndagen.

Ett kraftigt åskoväder under söndagen kan ha startat branden, men det är inte fastlagt. Brandområdet består av skog och det är långt till byggnader.

Två mindre skogsbränder har också härjat i Sundsvalls kommun. Där skedde eftersläckning under måndagseftermiddagen.