facebooktwittermail d

Skogsbrand i Ånge fortsätter – men i schack

Det brinner fortfarande i skogen utanför Ånge i Medelpad. Under natten har räddningstjänsten förhindrat spridning genom att hålla kanten runt branden blöt. I nuläget finns ingen risk för närliggande bebyggelse.

Helikoptern på bilden är från en annan insats. Arkivbild.
Räddningstjänsten i Västernorrland hoppas få helikopterhjälp för att släcka skogsbranden utanför Ånge i Medelpad. Helikoptern på bilden är från en annan insats. Arkivbild. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Branden omfattar ett område som är ungefär tusen meter långt med en front på 400 meter – samma storlek som räddningstjänsten uppgav på onsdagskvällen. Branden startade vid 12-tiden på onsdagen vid foten av berget Granboda, som är beläget mellan Ånge och E14.

– Det är ganska oförändrat, vi har jobbat hela natten och kommer nog jobba hela dagen också. Vi har väl förhoppningsvis förhindrat spridningen, säger Mattias Andersson, inre befäl Räddningscentralen Västernorrland.

MSB avgör

Branden har omringats med slang och under natten har brandpersonalen jobbat för att blöta ned kanterna. Under torsdagen bedömer räddningstjänsten i Västernorrland att de behöver förstärkning av helikopter för att kunna vattenbomba och släcka branden.

– Förhoppningsvis så kan man använda helikopter på förmiddagen, vi avvaktar svar. Det är nationella resurser som MSB styr över och de värderar var de behövs bäst, säger Mattias Andersson.

Enligt Mattias Andersson finns ingen risk för spridning till bebyggelse i nuläget. Området för branden är ungefär en kilometer från byn Granboda. Men fronten rör sig i skogen bort från bebyggelsen och uppför berget. Till Ånge är det ungefär nio kilometer.

Hur oroande är utvecklingen?

– Det är svårt att säga, förhoppningsvis har vi läget under kontroll så att det inte blir mer spridning än det som varit. Men vi måste ha personal som jobbar hela dagen. Vi har haft två styrkor hela natten och förstärkning från hemvärnet som varit här med 13 personer.

Bra personalläge

På morgonen görs ett personalbyte och ytterligare en styrka går på. Enligt Mattias Andersson ser personalläget bra ut.

– Om vi har tur får vi lite regn under natten. Kommer det ett kraftigt regnväder så är det väldigt värdefullt, kommer det lite dugg är det risk att det dunstar bort. Men det ser ut att kunna komma rejält, säger Mattias Andersson, inre befäl på räddningstjänsten.

Under gårdagen deltog lantbrukare med gödselspridare som fyllts med vatten för att förstärka släckningsarbetet.

Branden uppges ha startat i eller i närheten av en skogsmaskin och därefter spridit sig snabbt uppåt.