facebooktwittermail d

Stort pådrag vid skogsbrand utanför Vaggeryd

Under måndagseftermiddagen larmades SOS alarm vid flera tillfällen om en skogsbrand väster om Vaggeryd. Flera enheter samt helikopter skickades till platsen. 

En gran brinner i en skog som är rökfylld.
En skogsbrand härjade på måndagsmorgonen i Vaggeryd, Jönköpings län. Bilden är en arkivbild. FOTO: FOTO: TOMAS ONEBORG / SVD / TT

Strax efter 14.00 på måndagen inkom första larmen om en skogsbrand väster om Vaggeryd, Jönköpings län. Branden ska enligt lokala medier ha inträffat i närheten av Skogshyltasjön. 

P4 Jönköping rapporterar att ett privat flygplan ska ha varit först med att upptäcka en rökpelare i området. Sedan dess har fler larm inkommit gällande branden. 

Ett 40-tal brandmän från flera stationer i länet var på plats. Till SVT nyheter Jönköping säger ansvarigt befäl Göran Melin att branden var svår att lokalisera.

– Det är en otroligt besvärlig terräng med branta klippavsatser och höjder, men finns vägar runtomkring, säger han till SVT Jönköping. 

Vid 16.00-tiden var branden fortfarande inte under kontroll, om än mer begränsad. En helikopter från MSB var på plats och ytterligare en på väg för vattenbombning, enligt SVT Jönköping. 

Senare på kvällen rapporterades branden vara under kontroll. Det rörde sig om cirka en hektar.

Enligt SVT Jönköping räknade räddningstjänsten med att eftersläckningen kunde börja vid 21-tiden och pågå fram till tisdag kväll. 

– Det är för att det är så torrt i marken och i morgon visar prognosen höga skogsbrandsvärden, säger Jerker Sturedahl, befäl på plats till SVT. 

Läs mer: 

Han står beredd att släcka bränder

Kräver statligt stöd för brandbekämpning