facebooktwittermail

Skogsägare vill byta mark med staten

Efter sommarens skogsbränder vill drabbade markägare i Gävleborgs län byta sin mark med statliga Sveaskog för att snabbare kunna leva på sin skog igen. – För staten spelar det ingen roll om skogen inte kommer förrän om hundra år, för de har ju så lång sikt. Men privat är det ju katastrof, säger skogsägaren Tor Linqvist.

FOTO: MOSTPHOTOS

Mellan 2013 och 2015 höll Naturvårdsverket i ett statligt markbytesprogram. Nu väcks röster om att det bör återupptas, för att hjälpa skogsägare med uppbrunnen pensionsförsäkring.

Sveriges Radio har talat med skogsägaren Tor Linqvist i Färila utanför Ljusdal. Av hans 70 hektar skog var det bara 5 hektar som klarade sig oskadd från skogsbrand.

– Det är så att den här skogen som jag har är tänkt att gå vidare som en personförsäkring för barn och barnbarn. Men om de tar reda på en skog som är just nedbrunnen, så tar det 50 år innan de får en inkomst från den, och det är bara förstagallringen, säger han till Sveriges Radio.

I stället vill han och andra skogsägare i länet byta sin mark med statliga Sveaskog.

På Ekos fråga meddelar landsbygdsdepartementet att de vill invänta en analys av det tidigare programmet innan det kan bli aktuellt med nya beslut om markbyten.

LÄS OCKSÅ: 110 miljoner kronor i brandstöd

LÄS OCKSÅ: Bönder behövs när krisen kommer

LÄS OCKSÅ: Vad är skälig brandbevakningskostnad?